• ANĐELKA MILIĆ
  Deset godina ženskih studija na Filozofskom fakultetu u Beogradu
  Anđelka Milić je profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu. Predaje sociologiju porodice. Već deset godina predaje ženske studije.
 • ADRIENNE CLARKSON
  Tolerancija iznad nacija
  Predsjednica Kanade pojašnjava zašto se ta zemlja smatra oazom tolerancije i blagostanja
 • BILJANA KAŠIĆ
  Žena kao investicija

  BILJANA KAŠIĆ
  Feminizam – IZAZOV ZA 21. stoljeće
  Biljana Kašić, doktorirala na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Dugogodišnja znanstvena suradnica u Institutu za suvremenu povijest, predavačica feminizma, javnosti, identiteta i ženske kulture otpora.
 • BRANKA JOVANOVIĆ
  Nova birokratija gura građane u poslušnost
  Branka Jovanović, 11. VII 1948. godine, filosofkinja, antiratna i eko aktiviskinja, osnivačica grupe "Odgovornost za budućnost". Branka Jovanović već više od godinu dana razvija bazične mirovne aktivnosti u Bujanovcu, Medveđi, Preševu, na granici južne Srbije i Kosova.
 • BRANKICA GRUPKOVIĆ
  Mi žene retko na delu iskazujemo međusobnu solidarnost

  Brankica Grupković, rođena 1. I 1959. u Splitu, advokatkinja, prva pomoćnica ministra unutrašnjih poslova SR Jugoslavije.

  BRANKICA GRUPKOVIĆ
  U svetu ima svake godine od 700000 do četiri miliona žrtava trgovine ljudima
 • DADA BAC
  Sklonište za četrdeset žrtava
  Dada Bac, rođena 20. III 1961 u Ljubljani. Direktorka Fakulteta za postdiplomski humanistički studij u Ljubljani, predsednica Odbora za jednake mogućnosti Liberalne stranke Slovenije, volonterka SOS telefona za žene i decu žrtve nasilja.
 • DIVNA VUKSANOVIĆ
  Danas Divna Vuksanović, docentkinja na Fakultetu dramskih umetnosti, spisateljica i estetičarka govori o 'ženskom pismu'.
  Kritika opstaje na javnoj sceni samo kao privid
  intervju divna vuksanovic
 • DUBRAVKA ĐURIĆ
  intervju Dubravka Djuric
  Jedna od urednica-osnivačica ProFemine i koautorka antologije mladih pesnikinja Diskurzivna tela poezije. Javni prostor u kome se drugačiji glasovi čuju je skučen. Jedan od osnovnih problema srpske kulture je taj što je moć u kulturi suviše dugo skoncentrisana u rukama suviše malog broja ljudi.
 • DUBRAVKA UGREŠIĆ
  Biti izvan
  Dubravka Ugrešić, književnica. Poseduje hrvatski pasoš, ali preferira da živi drugde. Trenutno živi u Amsterdamu i predaje na UVA, Slavic Seminarium. Objavila je sledeće knjige: Poza za prozu (1978), Štefica Cvek u raljama života (1981), Život je bajka (1983), Forsiranje romana-reke (1988), Američki fikcionar (1993), Kultura laži (1996).

  DUBRAVKA UGREŠIĆ
  Utapanje u čaši vode


  DUBRAVKA UGREŠIĆ
  Drago mi je da sam na margini tamo gdje je Gotovina zvijezda


  DUBRAVKA UGREŠIĆ
  Evolucija egzila
 • EDITA OSTOJIĆ
  Svi imamo iskustvo žrtve
  Edita Ostojić, rođena 1953. godine u Sarajevu, psihološkinja, jedna od najpoznatijih ekspertkinja Psiho tima organizacije Medika Zenica, osnovane 1993. Edita je psihologiju završila na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tokom rata je, pored terapijskog rada u Mediki, bila jedna od aktiviskinja za žensku solidarnost i pomirenje sa ženama svih nacionalnosti iz država i regiona bivše Jugoslavije.
 • ELIZABETA ŠELEVA
  Balkanizam kao fantomsko biće
  Elizabeta Šeleva redovna je profesorica na Katedri za opću i komparativnu književnost Filološkog fakulteta u Skopju, predsjednica je Makedonskog udruženja za komparativnu književnost, članica Udruženja nezavisnih pisaca Makedonije i članica makedonskog PEN-centra. Nedavno je izašla iz tiska i njena knjiga Kulturološki eseji koja okuplja radove napisane u protekle dvije godine.
 • GORDANA LUKAČ KORITNIK
  Od «ekstremne feminističke odvjetnice» do Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova
  Najveći je problem osvještavanje, i njegovo će rješavanje biti dugoročno. Ne može se očekivati da će se stvari preko noći promijeniti samo zato što imamo zakone koji kažu da muškarci i žene trebaju biti ravnopravni
 • IV ENSLER,
  Veliko svjetsko silovanje
  Američka spisateljica, glumica i feministička aktivistica, autorica "Vagininih monologa"
 • JELENA SPASENOVIĆ
  Uvek kada krećem za Kanadu taj bol mi se vraća
  elena Spasenović, rođena 29. III 1980. u Beogradu, studentkinja
 • JELICA RAJAČIĆ ČAPAKOVIĆ
  Žene su nezgodan faktor u politici
  Jelica Rajačić Čapaković, po obrazovanju biološkinja sa zvanjem magistra, političarka – u Reformistima Vojvodine od osnivanja stranke, jedna od inicijatorki i osnivačica Foruma žena Reformista. Članica je Radne grupe za jednakost polova pri Paktu za stabilnost jugoistočne Evrope. Deset godina bila je bez posla, a posle promena 2000. postala je prva ministarka za prava žena u Vojvodini i Jugoslaviji.

  JELICA RAJAČIĆ ČAPAKOVIĆ
  Kako obavezati parlamentarke da deluju u korist žena 
 • JOAN WALLACH SCOTT
  Bush vlada kao mužjak

  Jedna od najutjecajnijih povjesničarki današnjice i profesorica na Sveučilištu u Princetonu
 • JUDITH BUTLER
  Reći ću da sam žena politički i javno
  Judith Butler, profesorica komparativne književnosti i retorike na kalifornijskom sveučilištu Berkeley, poznata je teoretičarka roda, seksualnosti, identiteta i moći. Štoviše, ona je u području alternativne kulture u fanzinu Judy, koji je počeo izlaziti 1993. godine, opisana kao "jedna od superzvijezda akedemije 90-ih s poklonicima i sljedbenicima među studentima širom Amerike".
 • JULI ZEH
  Spas mater!
  Trenutačno jedna od najpopularnijih njemačkih književnica
 • KARLA DEL PONTE
  Nova Vlada ima volju za saradnju 
  Ja se ipak ne mešam u to ko šta radi u ovoj zemlji, ne mešam se u politička pitanja, to je odgovornost Vlade.
 • LEILA RUŽDIĆ TRIFUNOVIĆ
  Kad žena shvati da je u pravu...

  Advokatkinja, koordinatorka Ženske političke mreže i potpredsednica Demokratskog centra.
 • LEPA MLADJENOVIĆ
  Lezbijke i Romkinje u mašineriji mržnje, straha i poniženja
  Da bismo preživjele, svaka od nas je manje-više internalizirala homofobiju, rasizam i seksizam i to utječe na našu svakodnevicu. Vanjska i unutrašnja ograničenja određuju jednu sasvim drukčiju egzistenciju...
 • LINO VELJAK
  Na valovima političkog kretenizma
  Intervju s Linom Veljakom, sveučilišnim profesorom i aktivistom: Za razliku od naivnih rodoljuba i domoljuba, ratni profiteri i kriminalci su se davno već dogovorili o zajedničkim interesima.
 • LJILJANA ĐURĐIĆ 
  intervju ljiljana djurdjic
  Vrednosni kriterijumi su, u svim oblastima umetnosti, ili pobrkani sa novim, agresivnim i pragmatičnim spuštanjem kulture na nivo opšte potrošnje, ili se i dalje koriste stari, socijalistički modeli, za koje ne bismo mogli reći da su upotrebljivi u novim uslovima divljeg kapitalizma i uvezene kvazi demokratije.
 • LJILJANA MOLNAR-TALAJIĆ, 
  Kako pjevati u Sarajevu?  
  Svjetski slavna sopranistica, govori o rodnoj Bosni, karijeri, te o glazbenoj umjetnosti danas u Hrvatskoj
 • LJILJANA RAIČEVIĆ
  Dokazi o svetom trojstvu – mafija, policija, tužilaštvo
  Ljiljana Raičević, rođena 29 VI 1947. godine u Titogradu. Bila osam godina predsednica sindikata Medicinskog zavoda Crne Gore, deset godina odbornica u skupštini grada, jedan mandat i šefica kluba odbornika. Dugogodišnja aktiviskinja ženskog pokreta, jedna od osnivačica SOS telefona u Podgorici, osnivačica i direktorka Sigurne ženske kuće, osnivačica Centra za djevojke »Ksenija«, SOS telefona u Nikšiću, Crnogorskog ženskog lobija.
 • LJILJANA STOJKOVIĆ MADŽAR
  O tome se ćuti
  Ljiljana Stojković Madžar, pravnica, sudijka za prekršaje, advokatkinja, savetnica u Izvršnom veću Autonomne pokrajine Vojvodine, aktiviskinja ženskog pokreta, osnivačica SOS telefona za žene i decu žrtve nasilja u Novom Sadu, Novosadskog ženskog centra, inicijatorka osnivanja Sigurne ženske kuće, spisateljica, majka dve ćerke.
 • MAJA ĆIRIĆ
  TV PINK
  Maja Ćirić ima 26 godina, govori francuski, engleski, španski, italijanski, grčki i uči nemački. Diplomirala je istoriju umetnosti sa tezom “Nadrealistički predmet i moda”. Zajedno sa Milankom Todić pripremila izložbu “Nemoguće” posvećenu srpskom nadrealizmu u MPU.
 • MARINA BLAGOJEVIĆ
  Ko sme da zna?

  MARINA BLAGOJEVIĆ
  Tragičan spoj patrijarhalne i postindustrijske mizoginije
  Marina Blagojević, rodjena 5. II 1958. godine u Beogradu. "Ja sam Vodolija, i mislim da me dan i mesec više određuju od godine. Inače, teško sebe smeštam u jednoznačne kategorije, ali ako baš moram, onda je to što sam samohrana majka moja određujuća situacija, koja ima na mene odlučujući tranformacijski učinak. Ostale stvari koje jesam sam više ja odredila, nego one mene. To su uloge u koje ulazim i iz kojih izlazim sa lakoćom, bez opsesije pripadnosti."
 • MILICA LUČIĆ ČAVIĆ
  Dominacija epskih novinara
  Milica Lučić Čavić, rođena 5. IV 1938. godine, novinarka, predsednica Nezavisnog udružena novinara Srbije (NUNS).
 • MIRJANA OJDANIĆ
  Sve se prvo dogodi u pozorištu, pa onda u životu
  Mirjana Ojdanić, kaže da je rođena onomad u inostranstvu dok je još bilo otadžbina (31. VII 1951. godine u Osijeku). Studirala je u klasi Miroslava Belovića (FDU), rediteljka pedesetak pozorišnih predstava, autorka tridesetak komedija i drama, pozorišna kritičarka.
 • MIROSLAVA MALEŠEVIĆ
  Ma kako bile stroge kritičarke socijalizma, iz tog vremena smo baštinile značajna prava i slobode
  Miroslava Malešević, etnološkinja, istraživačica u Etnografskom institutu SANU, bavi se proučavanjem odnosa među polovima, položaja, sudbina i iskustava žena balkanskih kulturnih prostora.
 • NADEŽDA ČAČINOVIĆ
  Europska karijera borbene filozofkinje
  Nadežda Čačinovič u svojem zagrebačkom stanu okružena je knjigama jer, kako kaže, najviše u životu voli čitati“Imam više od 10 tisuća knjiga i ne mogu se rastati ni od jedne, iako mi je stan posve zakrčen.
 • NAOMI KLEIN
  NO LOGO! NO LOGOR!
  Autorica svjetskog bestselera “NO LOGO”
 • OLGICA KIRĆANSKI
  Većina žena u parlamentu je dobro vaspitana i ne zloupotrebljava govornicu
  Olgica Kirćanski, rođena  farmaceutkinja, narodna poslanica u Skupštini Republike Srbije.
 • ORI LUBIN,
  Religija ubija žene

  Profesorica književnosti i voditeljica ženskih studija u Tel Avivu
 • RENATA SALECL
  Izbjeglice sa sirom

  Ugledna slovenska psihoanalitičarka, o svojoj novoj knjizi “Protiv ravnodušnosti”
 • SABINA POPOVIĆ
  Traumom do otuđenja
  Sabina Popović rođena je u Sarajevu gdje je diplomirala medicinu i specijalizirala neuropsihijatriju. Od 1992. tri godine u Zagrebu sudjeluje u radu različitih grupa za psihosocijalnu pomoć bosanskim izbjeglicama. Na poticaj iz Kopenhagena u travnju 1997. u Sarajevu osniva Centar za žrtve torture Sarajevo Most (CTV) u kojem je medicinska direktorica.
 • SABINA SATAROV
  Nemam jasnu sliku o budućnosti
  Sabina Satarov, rođena 2. VII 1977. godine u Beogradu, studentkinja četvrte godine medicine na Medicinskom fakultetu u Padovi
 • SANJA IVEKOVIĆ
  Žive skulpture & medijske interakcije

  Sanja Iveković (diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1970. godine, gra. čki smjer) zajedno s Daliborom Martinisom označila je početke hrvatske video prakse i video performansa. I kao što navodi - njezin cjelokupni umjetnički i aktivistički rad inspiriran je feminističkim sloganom "osobno je političko" (usp. Kontura 3/4, 1998.).

  SANJA IVEKOVIĆ
  Daleko vam Ženska kuća

 • SLAVENKA DRAKULIĆ
  O ratu iz pozicije zločinca
  Slavenka Drakulić: Ja sam napisala dvije knjige o ratu, i obe su iz pozicije žrtve. Prva je bila “Balkan ekspres”, dakle to su priče sa početka rata – kako je rat počeo, kako sam ja to doživjela. A druga je bila “Kao da me nema”, roman o masovnim silovanjima Muslimanki u Bosni.
 • SONJA LOKAR
  Mehanizmi za rodnu ravnopravnost - Mali korak za zemlju, ali veliki korak za žene
  Sonja Lokar, rođena 16. III 1948. godine u Zagrebu, političarka, predsedavajuća Gender Task Force Pakta za stabilnost.
 • STAŠA ZAJOVIĆ
  Krst na čelu, prst na obaraču
  Nitko se iz Srpske pravoslavne crkve nije čak ni ogradio od tvrdnje rodbine i prijatelja nedavno osuđenog ubice Zorana Đinđića da je dotični atentator, koji se zove Zvezdan Jovanović, nevin u pogledu djela za koje je osuđen, i to zato što je on pravoslavni hrišćanin, pa ne bi mogao da ubije jednog Srbina, a budući da je Đinđić bio Srbin, onda to znači da ga ovaj nije ubio. Dakle, pravoslavni hrišćani smiju ubijati one koji nisu Srbi: zapovijest "Ne ubij!" odnosi se isključivo na Srbe, a ne i na druge. Očito je da SPC nema ništa protiv takve interpretacije hrišćanstva
 • SUSAN SONTAG
  Protiv postmodernizma
  Susan Sontag, književnica.

  SUSAN SONTAG
  Evanđelje po Bushu  
 • SUZAN BRAUNMILER
  Zastave za kamuflažu
  Njujorška feministkinja, povjesničarka, novinarka i spisateljica, autorica kultnog djela o povjesti silovanja
 • TEODORA VLAHOVIĆ
  U Skupštini ima mizoginije
  Teodora Vlahović, rođena 14. XI 1953. godine u Kuštilju kod Vršca, diplomirana pravnica, vlasnica privatne agencije za konsalting, narodna poslanica u Skupštini Republike Srbije.
 • TINDE KOVAČ CEROVIĆ
  Političko i stručno je u procesu reforme obrazovanja razdvojeno, reforma je striktno stručna
  Tinde Kovač-Cerović za sebe kaže da je na privremenom radu u Ministarstvu prosvete i sporta. Pomoćnica ministra i rukovoditeljka sektora za razvoj obrazovanja i međunarodnu prosvetnu saradnju. Predaje pedagosku psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.
 • VERICA BARAĆ
  Vrzino kolo
  Verica Barać: Javna preduzeća i uopšte državna preduzeća su nešto što je partijska svojina i čime partije gazduju kao svojom partijskom svojinom, jer to svakako jeste deo finansiranja političkih stranaka. I sad da se vratim na onu ključnu stvar. Jedna od ključnih stvari te dominantne sistemske korupcije, koja je u samom sistemu vlasti, je pre svega finansiranje političkih stranaka i način na koji vlast funkcioniše
 • VERA MARKOVIĆ
  Marginalizacija po osnovu pola
  Vera Marković, rodjena 1948. godine u Zemunu. Psihološkinja, magistarka komunikologije, istraživačica u Institutu društvenih nauka. Politička aktivistkinja od 1991. godine, članica predsedništva SDP-a, narodna poslanica u Skupštini Republike Srbije.
 • VERICA MIROVIĆ BRATOVIĆ
  Nezaštićenost žrtve
  Verica Mirović Bratović, psihološkinja radi u Sigurnoj ženskoj kući od početka 2000. (Sigurna ženska kuća u Podgorici postoji od avgusta 1999 .godine). Prvo je radila sa ženama žrtvama nasilja u porodici, a kada su počele da pristižu žene žrtve trgovine ljudskim bićima preuzela je poslove psihološkinje vezane za njihovo preživljavanje traume.
 • VESNA JARIĆ
  Dokazali su nam da su sve nade propale
  Vesna Jarić, rođena 28. III 1978. godine u Beogradu, studentkinja četvrte godine Univerziteta Ka Foskari, japanski jezik, filosofsko-religijski smer u Veneciji.
 •  VESNA KESIĆ
  Posttotalitarni subjekti

  Vesna Kesić, rođena 1948. istaknuta aktivistica ženskog pokreta, poznata feminističkoj i ženskoj javnosti širom sveta, osnivačica Centra za žene žrtve rata i grupe za žesnka ljudska prava B.A.B.E. (Budi aktivna, budi emancipirana), novinarka, istraživačica, jedna od pet zagrebačkih veštica. Vesna Kesić je jedna od žena koje su u protekloj deceniji istrajavale na dijalogu i stalnoj komunikaciji, razmeni i međusobnoj podršci aktiviskinja ženskog pokreta na prostorima Balkana.

  VESNA KESIĆ
  Rehabilitacija pet jakih žena
 • VESNA PEROVIĆ
  Kraj muških političkih feuda

  Vesna Perović, rođena u Beogradu, 12. VI 1954. godine. Završila Pravni fakultet u Beogradu, a od 1989. godine živi u Crnoj Gori, u Kotoru. U politiku je ušla učlanjenjem u Liberalni savez Crne Gore. Od 1998. godine poslanica je te stranke u crnogorskom parlamentu.
 • VESNA PEŠIĆ
  Da li smo završili sa snoviđenjima velike Srbije
  Vesna Pešić, rođena 6. V 1940 u Grockoj, sociološkinja, političarka, jedina žena predsednica stranke - Građanskog saveza Srbije - 90-tih u Srbiji, osnivačica i dugogodišnja direktorka Centra za antiratnu akciju, ambasadorka Jugoslavije u Meksiku.

  VESNA PEŠIĆ
  Sve ide dobro ali ništa nije dobro
 • VESNA PUSIĆ
  Tomac je frustriran svojom prošlošću

  Predsjednica Hrvatske narodne stranke
 • VESNA TERŠELIČ
  Vježbanje nasilja, vježbanje samouništenja
  Vesna Terešelič kao aktivistica posvećena je radu na osnaživanju i gradjenju civilnih inicijativa od 1985. Suosnivačica Svaruna, Zelene akcije, Antiratne kampanje Hrvatske, Centra za ženske studije, Centra za mirovne studije. 1998 godine dobila je Alternativnu Nobelovu nagradu. Članica je Vijeća mirovne mreže War Resisters’ International.
 • ZAGORKA GOLUBOVIĆ
  Bilans disidentkinje
  Zagorka Golubović, rođena 8. III 1930. u Debrcu, sociološkinja, prva antropološkinja na Univerzitetu u Beogradu, disidentkinja, antiratna aktiviskinja.
 • ZORANA NEDIĆ
  Ovo je poslednji voz, ako uopšte uspemo i taj da uhvatimo
  Zorana Nedić, rođena 27. IV 1977.godine, studentkinja treće godine japanskog jezika i književnosti na Univerzitetu Ka Foskari u Veneciji
 • ŽELJKA JELAVIĆ
  Između Albanije i Hollywooda: tijelo Hrvatica
  Željka Jelavić, diplomirala je sociologiju i etnologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na Centralnoeuropskom sveučilištu u Budimpešti magistrirala rodne studije. Stalno je zaposlena kao kustosica u Etnografskom muzeju. U Centru za ženske studije koordinatorica je izdavačkog programa te vodi kolegij Uvod u ženske studije.