četvrtak, oktobar 01, 2020

Još jedan slučaj seksizma u Srbiji dospeo je do javnosti. Ovaj put, seksistički komentar uputio je policijski službenik Momčilo Vidojević šefici Biroa za medije MUP Biljani Popović Ivković[1], obraćajući joj se kroz prizmu pola koja se koristi kako bi se diskvalifikovalo njeno profesionalno delovanje.

Zbog učestalosti seksističkog obraćanja u javnom prostoru, Autonomni ženski centar podseća da su stavovi seksistički ukoliko se ženama sugeriše da su manje vredne, da im pripadaju podređene uloge, da se njihovi kvaliteti procenjuju na osnovu izgleda, a ne učinka, da su objekti koji treba da zadovolje muške prohteve, a ne ravnopravni subjekti u privatnom i javnom životu. Ako se seksizam ne opaža i prećutkuje on postaje deo legitimnog ponašanja, “alat” kojim se održava istorijska nejednakost društvene i ekonomske moći, sredstvo diskriminacije žena. Država ima obavezu, a društvo odgovornost da se odlučno suprotstave svakom seksizmu.

Autonomni ženski centar smatra da se izgovorena insinuacija može tumačiti i kao seksualno uznemiravanje, te ponovo ističemo potrebu postojanja jasnih internih procedura za prijavljivanje i procesuiranje slučajeva seksualnog uznemiravanja u sektoru bezbednosti na svim organizacionim nivoima, što bi doprinelo promeni tradicionalno muške i potencijalno seksističke kulture.

S obzirom na to da postoji sumnja da je Vidojević i učinilac nasilja nad suprugom[2], takođe policijskom službenicom, što MUP nije nepoznata činjenica, Autonomni ženski centar podseća da je ovom ministarstvu u više navrata predlagano uvođenje posebnih procedura za prijavljivanje i postupanje sa učiniocima nasilja u porodici i partnerskim odnosima za pripadnike iz sektora bezbednosti.

Bez odgovorne reakcije države seksizam i nasilje će i dalje biti naša svakodnevna stvarnost!


[1] Tekst dostupan na Alo! Portalu, na sledećem linku: PRIJAVE PROTIV SINDIKALCA Tast optužio policajca da tuče ženu!
[2] Video snimak razgovora dostupan je na portalu B92, na sledećem linku: Seksistički komentar predstavnika policajaca VIDEO