Reagujmo dok ne bude kasno!
Saopštenje za javnost
04.04.2015.

Obraćamo se javnosti potrešene vešću o ubistvu Z.K. (26 god.), koju je u Jagodini na smrt pretukao suprug S.K. (29 god.), dok je njihovo dvoje maloletne dece bilo u susednoj sobi. U 2015. godini, u Srbiji, svake nedelje je jedna žena ubijena od strane muškog člana porodice ili od strane njoj poznatog lica[1] , a strahujemo da je ovaj broj i veći jer nisu svi slučajevi femicida dospeli u medije.

Razočaranje, nevericu i ljutnju izazvala je vest da je jedan od mogućih motiva za ubistvo sumnja na prevaru, izneta u reality show emisiji DNK[2] (TV Pink) u kojoj su ubica i žrtva gostovali pre oko mesec dana. Prenosimo, u pomenutoj emisiji ubijena Z.K., snimljena je s vidnim povredama na licu, svedoče komentari posetilaca internet portala Blica koji je objavio ovu vest[3]. Zašto niko od urednika emisije nije prijavio nadležnim institucijama sumnju da je sada pokojna Z.K. žrtva nasilja, umesto što se, oglušujući se ne samo o novinarsku etiku, već i o zdrav razum, bavio učitavanjem senzacije u muško nasilje prema ženama u svrhu sticanja profita?

Istražujući sadržaj ovih emisija na internet portalu TV Pink o emisiji smo pronašle sledeće: Potraga za istinom i dalje je osnovni lajtmotiv serijala. Sumnje muče mnoge pa je na stotine onih koji čekaju da se njihova priča nađe u emisiji i da se na taj način utvrdi srodstvo ili suprotno, da se demistifikuje nečija prevara.[4] Nije teško shvatiti, ono što autori ove emisije prećutkuju, a to je činjenica da je optužba za prevaru upućena uglavnom ženama. Pregledom DNK emisija dostupnih na YouTube primetno je da se u ovim emisijama pod plaštom novinarstva u karnevalskom stilu publikuju i dramatizuju lična iskustva osoba, da se akteri optužuju za prevaru, promiskuitet i da se naglašavaju informacije koje indirektno upućuju na njihov moral. Dalje, etički i na sve druge načine je nedopustivo da se u ovim emisijama na izjave primoravaju žene koje su bile žrtve (seksualnog) nasilja, a zloupotrebom saglasnosti roditelja, bez zaštite identiteta, snimaju i izlažu javnosti i maloletna deca. Neshvatiljivo i nedopustivo je ne samo emitovanje jedne ovakve emisije na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, već i samo njeno postojanje.

Ovaj slučaj prikazuje kako mediji mogu doprineti obnavljanju i ukorenjivanju predrasuda o muškom nasilju prema ženama. Naime, podržavanjem i isticanjem stava da je žena (nemoralna, promiskuitetna, prevarantkinja) otvara se prostor i publika navodi na stav da je ona svojim ponašanjem provocirala/izazvala/tražila nasilje i sugeriše se da može postojati opravdanje za nasilje. Nema opravdanja za nasilje! Za nasilje je u celosti i uvek odgovoran isključivo nasilnik.

Ne iznenađuje nas činjenica da je u pitanju upravo TV Pink, čiji je voditelj pre nešto više od mesec dana izvršio nasilje nad partnerkom, a potom dobio javni medijski prostor na toj istoj televiziji da opravda, zatraži i dobije podršku za svoje nasilno ponašanje. Televizija Pink, produkcijom emisije DNK, kao i činjenicom da je pomenuti voditelj nastavio sa radom[5], pokazuje visok stepen tolerancije na muško nasilje prema ženama, i spremnost da zarad profita pogazi sve etičke i zakonske norme medijskog izveštavanja.

Dalje, da li su nadležne institucije u Jagodini znale ili mogle imati saznanja o nasilju kome je bila izložena pokojna Z.K. obzirom da se DNK emituje na kanalu s nacionalnom frekvencijom? Ukoliko su nadležne institucije u Jagodini imale saznanja o ovom slučaju, zabrinjavajuća je činjenica da nije usledila reakcija. Naime, 2011. godine u selu Duboka kod Jagodine V.M. (42 god.) bombom je naočigled brojnih svedoka (među kojima je bio i njihov maloletni sin) ubio bivšu suprugu S.B. (41 god.) i sebe. On je dan pre toga izašao iz zatvora gde je bio na izdržavanju kazne zbog nasilja u porodici, potom je bio veštačen od strane nadležnog zdravstvenog centra i procenjen kao bezbedan po sebe i druge. Kada će institucije početi da snose odgovornost za propuste u radu?

Zapanjuje nas normalizacija i brutalizacija nasilja, u koju, kako se čini, Srbija kao društvo nezaustavljivo tone.

Mreža Žene protiv nasilja će se obratiti nadležnim institucijama sa zahtevom da se ova emisija ukine. U međuvremenu pozivamo javnost na bojkot ove emisije kao i svih drugih medija koji neadekvatnim izveštavanjem podržavaju predrasude o muškom nasilju prema ženama. Medije pozivamo da se javno ograde i osude ovakav vid izveštavanja, te da bez odlaganja započnu izveštavanje kojim poštuju dostojanstvo i ličnost žrtava nasilja, te neguju društveno odgovorno i istraživačko novinarstvo. Pozivamo nezavisne institucije: Ombudsmana, Povrenicu za zaštitu ravnopravnosti i Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti i pristup informacijama od javnog značaja da se oglase u vezi sa ovim slučajem, a parlament da preispita rad Regulatornog tela za elektronske medije (nekadašnja Radiodifuzna agencija) koji očigledno ne daje nikakve rezultate.

Ni jedna žena manje, ni jedna mrtva više!

U ime Mreže Žene protiv nasilja
Aleksandra Nestorov i Vedrana Lacmanović

Mreža ŽENE PROTIV NASILJA
27 ženskih organizacija koje pružaju usluge ženama koje su preživele muško nasilje u Srbiji
Organizacija za koordinaciju Mrežom:
Autonomni ženski centar
Adresa: Tiršova 5a, Beograd
Теlefon/faks  011/26 87 190
Е-mejl: zene.protiv.nasilja@gmail.com
Internet stranica: www.zeneprotivnasilja.net


[1] Izvor: mediji
[2] G.J. 2015. Brutalno ubistvo: Ucesnik emisije DNK pretukao suprugu na smrt, Blic Online, Beograd 3.04.2015. Dostupno na: http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/547838/BRUTALNO-UBISTVO-Ucesnik-emisije-DNK-pretukao-suprugu-na-smrt Pristupljeno: 03.04.2015.
[3] Emisiju sam gledala sad u utorak 31. – og, zena je imala modrice i oteceni kapak, cak se i sa voditeljkom dokacio. Steta sto niko nije mogao ili zeleo da spreci ovaj zlocin (Maja); Gledao sam emisiju…zena je i tada imala modricu na njenom levom obrazu…(@mare).
[4] Internet portal TV Pink, podrubrika Reality show, DNK. Dostupno na: http://www.rtvpink.com/tvprogram/?category=7 Pristupljeno: 03.04.2015.
[5] Vladimir Stanojević se i dalje nalazi na listi Pink-ovih TV lica: http://www.rtvpink.com/tvlica/tvlica.php?inc=vladaStanojevic.php&title=Vlada%20Stanojevi%E6