AZKZ okrugli sto

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama, Autonomna ženska kuća Zagreb (AŽKZ) je 23.11.2023. godine održala okrugli sto na temu „Značaj preporuka GREVIO-a za borbu protiv nasilja prema ženama”.

Advokatkinja Autonomne ženske kuće Zagreb Sanja Bezbradica Jelavić govorila je na temu „Preporuke GREVIO-a, implementacija zakona u praksi i analiza slučajeva“, a nezavisna stručnjakinja Nataša Škrbić o „Opravdanosti odbacivanja koncepta otuđenja od roditelja u Hrvatskoj i nužnosti provedbe svih preporuka nadzornih mehanizama GREVIO-a kao i Posebne izvjestiteljice UN-a za nasilje nad ženama i djevojčicama”.

Na okruglom stolu su učestvovale i Tanja Ignjatović, koordinatorka programa za edukaciju, istraživanja i zagovaranje iz Autonomnog ženskog centra Beograd, koja je govorila o zabrinjavajućem trendu primene pseudonaučnog „koncepta otuđenja“, zabranjenog u Republici Hrvatskoj, u Srbiji, i advokatkinja Autonomnog ženskog centra Beograd Vanja Macanović, koja je govorila je na temu „Femicidi koji (ni)su mogli biti spriječeni”.

U raspravi koja se razvila istaknuta je važnost implementacije preporuka GREVIO-a u praksi svih institucija koje rade sa ženama koje su preživele partnersko nasilje i njihovom decom.

Okruglom stolu su prisustvovali ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić i zamenica gradonačelnika Grada Zagreba, Danijela Dolenc.

Video snimak Okruglog stola: