Autonomni ženski centar apeluje na nadležne državne organe da se sprovede detaljna istraga šest slučajeva femicida koji su se tokom 2022. godine dogodili na teritoriji Grada Beograda

azcNa teritoriji Beograda je u nedelju uveče ubijena još jedna mlada žena, majka dvoje maloletne dece. To je šesti slučaj femicida na teritoriji Grada Beograda u 2022. godini, a treći na teritoriji opštine Zemun, i to samo u poslednja tri meseca ove godine. Iako mediji izveštavaju da su komšije viđale sada pokojnu S.S. kako stalno nosi tamne naočare i maramu, za sada nema zvaničnih informacija o tome da li je bilo ko prijavio sumnju na nasilje u porodici.

Dok čekamo zvanične podatke o tome da li su institucije imale ili mogle imati saznanja da je sada pok. S.S. žrtva nasilja u porodici, jer je o tome mogla biti pitana npr. prilikom podnošenja zahteva za materijalnu novčanu pomoć, ostaje da se pitamo, ako je možda neko od komšija ili sama S.S. prijavila nasilje, da li bi ta prijava bila evidentirana od strane policijskih službenika Policijske uprave za Grad Beograd ili bi bila obeshrabrena da prijavi pitanjima „zašto nisi ranije prijavila“, „imaš li dokaze o povredama“ i slično.

Autonomni ženski centar već pet godina prati primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i veoma je zabrinut zbog podataka o postupanju Policijske uprave za Grad Beograd, koja na žalost nije promenila svoje postupanje ni nakon pokreta #nisamprijavila.

Naime, Policijska uprava za Grad Beograd, na čijoj teritoriji živi oko 1,5 miliona stanovnika, poslednjih godinu i po dana mesečno evidentira od 226 do 314 prijava nasilja u porodici. U istom tom periodu, Policijska uprava Novi Sad, na čijoj teritoriji živi oko 300.000 stanovnika, mesečno je evidentirala od 167 do 226 prijava, a Policijska uprava Niš, na čijoj teritoriji živi oko 260.000 stanovnika, od 81 do 147 prijava.

Logično bi bilo pretpostaviti da je Policijska uprava za Grad Beograd, na čijoj teritoriji živi najmanje 5 puta više stanovnika nego na teritoriji Policijske uprave Novi Sad, mesečno imala 5 puta više evidentiranih prijava nasilja u porodici. Autonomni ženski centar, koji ove podatke svakog meseca dobija od Ministarstva unutrašnjih poslova po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, iznenađuje činjenica da nadležno Ministarstvo nije uvidelo da godinama unazad postoji ova ogromna nesrazmera u broju prijava različitih policijskih uprava u Srbiji u odnosu na broj stanovnika, i da nisu preduzeli mere da se postupanje policijskih službenika različitih policijskih uprava u Srbiji ujednači.

Prema medijskim izveštajima i saznanjima Autonomnog ženskog centra, u Srbiji su od početka godine ubijene najmanje 22 žene u porodično-partnerskom kontekstu, od kojih je trećina prethodno nasilje prijavljivala institucijama. Država Srbija stalno poziva žrtve nasilja u porodici da prijavljuju nasilje, a ne čini dovoljno da se postupanje svih profesionalaca ujednači tako da sve žrtve ostvare svoje pravo na zaštitu.

Stoga apelujemo na nadležne državne organe da se sprovede detaljna istraga ovih šest slučajeva femicida koji su se tokom 2022. godine dogodili na teritoriji Grada Beograda, kako bi se ustanovilo da li je došlo do propusta u postupanju zaposlenih u Trećem i Prvom osnovnom javnom tužilaštvu, Osnovnom javnom tužilaštvu u Mladenovcu, Policijskoj upravi za Grad Beograd i Gradskom centru za socijalni rad, te sprečilo da se ti propusti ponove.

za Autonomni ženski centar
Vanja Macanović