AZC logo saopstenjaTokom prethodnih nedelju dana čitali smo o ubistvu još dve žene, kao i o seriji napada na žene koje su takođe mogle biti žrtve ovog zločina. Od početka godine u Srbiji je 14 žena ubijeno od strane partnera ili člana porodice, a osim njih, nasilnici su ubili još 4 osobe. Šta će nadležne državne institucije učiniti da zaustave ovaj niz?

Ubistvo jedne žene desilo se na Petlovom Brdu, a nasilnik je posle ubistva pobegao. Uhapšen je tako što se predao policiji u Aleksincu. Drugo ubistvo o kome smo čitali desilo se u mestu Striža kod Paraćina, a prethodile su mu dve prijave za nasilje u porodici, od kojih je jedna rezultirala krivičnom prijavom. Nebrojeno puta smo čuli pozive ženama da prijave nasilje nadležnim institucijama. Isto toliko puta smo svedočili optužbama da nisu mogle da budu zaštićene zbog toga što se nisu na vreme obratile nadležnima. Zašto je isti ishod i tamo gde je žena ranije prijavljivala nasilje u porodici i tamo gde ranijih prijava nije bilo? Da li ovi zločini zaista nisu mogli biti sprečeni?

Pitamo kako su od strane nedležnih institucija procenjeni bezbednosni rizici tokom prijava koje je podnosila žena iz Striže? Koje mere su preduzete kako bi se ona zaštitila? Da li se posle druge prijave za nasilje u porodici pribeglo oštrijim merama? Kako je ispunjen princip da se bezbednost žrtve tretira kao prioritet? O koliko još ubistava žena treba da čitamo da bi institucije u Srbiji počele da postupaju u skladu sa zakonskim procedurama?


Ponavljamo da neverica i stvaranje idilične porodične slike u pojedinim medijima uz opise da je „višegodišnja ljubav prerasla u nasilje u porodici“ doprinose relativizaciji nasilja, njegovoj nekažnjivosti i izostanku podrške za žrtve. Tražimo od medija da o nasilju prema ženama izveštavaju odgovorno i senzibilisano, poštujući uspostavljene standarde i etička načela.

Imajući sve rečeno u vidu, zahtevamo da se neodložno izvrši kontrola postupanja nadležnih institucija u slučajevima gde su postojale ranije prijave nasilja, utvrdi da li je bilo propusta i kazne odgovorni.

Reagujte pre zločina, ne posle! Ni jedna žena manje!

Za Autonomni ženski centar
Vedrana Lacmanović