dan borbe protiv femicida 01Akcija „Stop ubijanju žena“ | Fotografkinja Marija Janković

Akcijom „Stop ubijanju žena“ 6. decembra obeležena je tridesetogodišnjica Montrealskog masakra[1], a u njoj je učestvovalo pedesetak aktivistkinja Autonomnog ženskog centra, Žena u crnom iz Beograda, NENA - grupe za mir i prava žena iz Leskovca, udruženja žena Anima iz Đulića (BiH), i Fondacije CURE iz Sarajeva (BiH). Na ovaj dan, žene širom sveta izlaze na ulice u znak sećanja na ubijene žene i da podsete države da su odgovorne za suzbijanje i sprečavanje zločina prema ženama.

Tokom ove akcije izveden je performans u okviru koga je postavljeno 90 pari crvenih cipela na pločnik Knez Mihailove ulice u Beogradu. Aktivistkinje su razvile transparent: 6. decembar – Međunarodni dan borbe protiv femicida i transparente u obliku ženskog znaka na kojima je pisalo Stop ubijanju žena/Stop Killing Women, a deljeni su i pamfleti sa informacijama o ovom društvenom problemu.

dan borbe protiv femicida 02Akcija „Stop ubijanju žena“ | Fotografkinja Marija Janković

Na ovaj način upućena je opomena nadležnim institucijama i javnosti o neophodnosti zaustavljanja najbrutalnijeg oblika muškog nasilja prema ženama – femicida.

_________________________________________________

[1]  6. decembra 1989. godine, naoružani napadač ubio je 14 studentkinja u prostorijama Politehničkog fakulteta u Montrealu, Kanada, povikavši "Vi ste sve jedna hrpa feministkinja, a ja mrzim feministkinje".