Znanjem i osnaživanjem u borbi protiv nasilja nad ženama

U organizaciji Autonomnog ženskog centra, a uz podršku Avon akcije „Reci NE nasilju nad ženama“ održan je prvi „Mogu da neću“ prolećni susret devojaka iz cele Srbije, sa ciljem da se, kroz vršnjačku edukaciju i građenje prijateljstva, one osnaže i upoznaju sa temama važnim za njihov individualni i društveni razvoj.

Tokom tri dana, kroz radionice, diskusije i usvajanje novih veština, devojčice i devojke od 15 do 19 godina imale su priliku da se druže i uče o svojim pravima, modelima kvalitetne veze i različitim tipovima nasilja.

Prolećni susret devojaka predstavlja nastavak i unapređenje projekta „Mogu da neću. Ljubav nije nasilje“, prvog u Srbiji koji direktno i otvoreno komunicira sa mladima o tome u kakvim se partnerskim odnosima nalaze. Okupio je 60 mladih devojaka koje su svoje interesovanje za teme položaja žena u društvu pokazale tokom radionica AŽC organizovanih u prethodne tri godine.

Veoma smo zadovoljne što smo uz podršku kompanije Avon na ovaj način unapredile naš višegodišnji projekat. Tokom ovog vikenda izgrađena je mreža ženskog prijateljstva i snage koja nam je neophodna u borbi protiv nasilja. Naša želja je da se ova mreža širi i dalje, a sigurne smo da će se upravo to dešavati po povratku devojaka u svoje zajednice“ - naglasila je Sanja Pavlović, iz Autonomnog ženskog centra.

Prolećnom susretu se odazvala i naša mlada glumica Isidora Simijonović, koja je sa devojkama podelila svoju priču o prepoznavanju i razvijanju glumačkog talenta koji joj je omogućio da danas voli i poštuje sebe. Nakon njene inspirativne priče, svoje talente su prikazale i ostale devojke, učesnice susreta.

Samopoštovanje je naša najveća snaga i preduslov za bolji položaj žene u našem društvu, zaključak je ovog susreta i zajedničke kampanje Autonomnog ženskog centra i Avon akcije ,,Reci NE nasilju nad ženama’’.

Fotografije

  • Edukacijom do osnazivanja devojaka
  • Isidora Simijonovic na prvom Prolecnom susretu Mogu da necu
  • Odrzan prvi susret devojaka Mogu da necu - Autonomni zenski centar i Avon akcija Reci NE nasilju nad zenama
  • Prolecni susret Mogu da necu - radionica za negovanje talenata - stripovi
  • Prvi Prolecni susret Mogu da necu devojaka iz cele Srbije
  • Ucesnice prvog Prolecnog susreta Mogu da necu