• ZAŠTO NAM JE VAŽNO DA ZNAMO KUDA IDE NOVAC IZ BUDŽETA
  Dostupnost konketnih podataka o načinu na koji se troše sredstva iz budžeta jasno ukazuje na (ne)transparentnost funkcionisanja državne službe, pošto podrazumeva da činovnici očito (ne)preuzimaju odgovornost za trošenje novca samih gradjana i da tu potrošnju mogu da opravdaju onima koji ih plaćaju.
  Kako je rasporedjen novac u budžetu takođe je jasan pokazatelj politike određene Vlade.
  Pogledajte analizu koju je Autonomni ženski centar uradio kuda ide novac stavke „dotacije nevladinim organizacijama“ u budžetu Ministarstva rada i socijalne politike.

  Tekst u PDF

 • Autonomni ženski centar je izdao publikaciju namenjenu novinarima i novinarkama - „Vodič za novinare i novinarke – nasilje u porodici“. Publikacija je nastala kao težnja Programa razvoja dobrih praksi u oblasti nasilja u porodici AŽC-a da doprinese unapređenju izveštavanja medija o slučajevima nasilja u porodici.

  Tekst u PDF

 • Regionalna konferencija ženskih nevladinih organizacija „Seksualno nasilje – nadilaženje institucionalnih, socijalnih i osobnih prepreka“  je održana u Zagrebu od 12. do 14. juna 2008. godine. Gošća konferencije je bila stručnjakinja i feministička profesorka Liz Kelly iz Londona. Učesnice konferencije, predstavnice ženskih nevladinih organizacija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, su poslednjeg dana konferencije usvojile zajedničku Povelju ženskih organizacija civilnog društva regiona o seksualnom nasilju.
 • 6. juna 2008. godine u Beogradu je održan treći sastanak predstavnica organizacija civilnog društva – ciljna grupa žene u organizaciji Programa razvoja dobrih praksi u oblasti nasilja u porodici AŽCa. Sastanak je organizovan u okviru projekata: Kontakt organizacije civilnog društva za implementaciju Strategije za smanjenje siromaštva u Srbiji koji je podržan od  Tima za implementaciju Strategije za smanjenje siromaštva i Vidite li nasilje nad ženama koji je podržan od Instituta za održive zajednice. Kratak izveštaj sa održanog sastanka sa listom učesnica možete preuzeti ovde.
 • U organizaciji Programa razvoja dobrih praksi u oblasti nasilja u porodici AŽCa 4. juna 2008. godine u Beogradu je održan prvi stručni sastanak sa stručnim radnicama/ima iz CSR koji učestvuju na projektu Povežimo zajednicu - Kragujevac, Loznica, Smederevska Palanka, Ćuprija i GCSR Beograd – Odeljenja Palilula, Zvezdara, Lazarevac i Voždovac. Kratak izveštaj sa održanog sastanka sa listom učesnica/ka možete preuzeti ovde .

 • Sedam Kontakt organizacija civilnog društva (Građanske inicijative - ciljna grupa mladi, Autonomni ženski centar - ciljna grupa žene, Snaga prijateljstva - Amity - ciljna grupa stari, Društvo za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja dece i omladine - ciljna grupa deca, Centar za samostalni život invalida - ciljna grupa osobe sa invaliditetom, Grupa 484 - ciljna grupa izbegla i raseljena lica, Romski informativni centar - ciljna grupa Romi ) su pripremile Predlog Vladi Republike Srbije za institucioanlizaciju saradnje sa civilnim sektorom. Kontakt organizacije civilnog društva podržava Tim Vlade za implementaciju Strategije za smanjenje siromaštva.
   
  Pogledajte pdf...
 • Sastanak na temu "Nacrti specifikacija uluga i minimalni standardi za prvu grupu prioritetnih usluga socijalne zastite"
  organizovao je Oxford Policy Management (OPM) koji je tehnicka podrska na DfID/NMFA projektu Podrske Primene Strategije socijalne zastite pomaze Ministarstvu rada i socijalne politike na definisanju i razvijanju strukturnih i funkcionalnih standarda usluga u oblasti socijalne zastite. Prvu grupu usluga cine:
  Usluge sa nacionalnog nivoa:
  a. Usluge smeštaja u ustanovu socijalne zaštite za decu u omladinu, uključujući OSI;
  b. Usluge smeštaja u ustanovu socijalne zaštite za  odrasle i stare, uključujući OSI;
  c. Hraniteljstvo
  Usluge socijalne zaštite u zajednici, otvoreni vidovi zaštite:
  a. Pomoć i nega u kući; b. Klubovi za stare; c. Stanovanje uz podršku; d. Prihvatilišta;
  e. Dnevni boravak f. Personalni asistent

  Pogledajte komentare AZC-a na ovaj dokument. 
 • Akreditacija programa obuke za pružaoce socijalnih usluga „Nasilje u porodici i institucionalna zaštita”
  Ministarstvo rada i socijalne politike je u januaru 2008. godine akreditovalo 24 programa obuke za pružaoce socijalnih usluga u Republici Srbiji. Među akreditovanim programima je i „Nasilje u porodici i institucionalna zaštita“ Programa razvoja dobrih praksi u oblasti nasilja u porodici Autonomnog ženskog centra – program edukacije za centre za socijalni rad. Prvi treninzi za trenere za ovaj program će se održati od 18. do 22. aprila 2008. godine.

 • Javni razgovor u okviru projekta ”Povežimo zajednicu”
  Program razvoja dobrih praksi u oblasti nasilja u porodici Autonomnog ženskog centra je organizovao javni razgovor na temu Gradovi i regije Evrope zauzimaju stav, 14. marta 2008. godine, u Medija Centru u Beogradu. Cilj ovog događaja bilo je predstavljanje rezultata izgradnje modela koordinirane akcije zajednice u prevenciji i zaštiti od nasilja u porodici, u partnerstvu sa opštinama Loznica, Smederevska Palanka, Kragujevac, Ćuprija, Golubac i beogradskim opštinama Voždovac, Lazarevac, Palilula i Zvezdara, za period 2006 – 2007. 
  Pročitajte više...
 • Drugi sastanak organizacija civilnog društva (OCD) – ciljna grupa žene
  22. i 23. februara kao Kontakt organizacija civilnog društva (KOCD) za ciljnu grupu žena, AŽC je u hotelu Palas organizovao drugi sastanak OCDa na kome je prisustvovalo 40 žena iz 18 gradova i 30 organizacija iz Srbije. O godišnjem operativnom planiranju u ministarstvima je govorila predstavnica GOP tima, a o tehnikama monitorisanja implementacije javnih politika, predstavnica Tima Potpredsednika Vlade za implementaciju Strategije za smanjenje siromaštva. Sastanku su prisustvovale i predstavnice Ministarstva za rad i socijalnu politiku i Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj.
  Program sastanka možete preuzeti ovde.
  Zapisnik sa drugog dvodnevnog sastanka OCD – ciljna grupa žene

 • Sastanak predstavnika/ca Ministarstva prosvete, KOCD i tima SSS
  20. februara 2008. godine, održan je celodnevni sastanak predstavnika/ca Ministarstva prosvete RS, Tima Potpredsednika Vlade za implementaciju Strategije za smanjenje siromaštva  i Kontakt organizacija civilnog društva. Sastanak je organizovan u cilju razmene informacija, razmatranja mogućnosti za saradnju i pronalaženja kanala komunikacije između Ministarstva prosvete i organizacija civilnog društva. Sastanku nije prisustvovao niko od najavljenih predstavnika/ca Zavoda za unapredjivanje obrazovanja i vaspitanja. Ispred AŽCa, kao Kontakt organizacije civilnog društva za ciljnu grupu žena, sastanku je prisustvovala g-djaTanja Ignjatović, koja je dala predloge za unapredjenje rodne politike u obrazovanju.Predloge AZCa za unapredjenje rodne politike u obrazovanju mozete preuzeti ovde.
 • Studijsko putovanje: Dablin i Belfast, 3.-10. februar 2008.
  CARE International North West Balkans u saradnji sa nevladinim organizacijama Autonomni ženski centar iz Beograda, CESI iz Zagreba i Medica iz Zenice od 2006. godine realizuje zajednički projekat pod nazivom "Suzbijanje rodno zasnovanog nasilja na Zapadnom Balkanu" kojme je cilj prevencija rodno zasnovanog nasilja, poštovanje ženskih ljudskih prava i unapređenje rodne ravnopravnosti. Sastavni deo ovog projekta bilo je i studijsko putovanje u Dablin i Belfast u kome su učestvovale i članice AŽCa. Izveštaj sa studijskog putovanja u Irsku možete preuzeti ovde.
 • Radionica “Metodologija studije slučaja”, Vinkovci 22. februar
  Radionicu je organizovao CARE International NWB, kao tehničku asistenciju u izgradnji kapaciteta partnerskih organizacija AŽC, CESI i Medica. Ciljevi radionice su bili unapredjenje veštine akcionog istraživanja edukatorki, vršnjačkih edukatorki i voditeljki projekata prevencije rodno zasnovanog nasilja za samostalno dokumentovanje i analizu svojih dobrih praksi, kao i doprinos povećanju regionalne, feminističke baze znanja o prevenciji rodno zasnovanog nasilja. Radionicu je vodila Suzana Kunac, aktivistkinja grupe za ženska ljudska prava B.a.B.e. iz Hrvatske.
 • Strategija za mlade Republike Srbije
  20. februara u Sava Centru je održana zvanična prezentacija nacrta Strategije za mlade Ministarstva omladine i sporta RS. Drugi krug konsultativnog procesa povodom nacrta Strategije je počeo 15. februara, kada je zvaničan tekst nacrta Strategije postavljen na sajtu www.zamislizivot.org. Javna rasprava je otvorena do 9. marta 2008. godine, do kada sve zainteresovane strane mogu da daju svoje komentare. Finalna verzija teksta Strategije se očekuje do 31.03., a izrada Akcionog plana počinje 02.04. 2008. godine.
 • Za izradu godišnjih operatvnih planova za 2008. godinu resornih ministarstava, Autonomni ženski centar, kao Kontakt organizacija civilnog društva za implementaciju Strategije za smanjenje siromaštva – ciljna grupa žene, u saradnji sa uključenim ženskim organizacijama, pripremio je
  „Mapu“ resursa ženskih organizacija u Srbiji i kratak opis organizacija, članica „klastera“ (skinite pdf Mape)