beograd-ustaje

Pridružite se:
JEDNA MILIJARDA PLEŠE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

četvrtak 14. februar, 14 časova Trgu republike – Beograd

Nezavisne aktivistkinje ženskog i mirovnog pokreta 14.02.2013. na Trgu republike će se pridružiti aktivistkinjama širom sveta u akciji JEDNA MILIJARDA USTAJE, najvećoj akciji u istoriji međunarodnog pokreta za zaustavljanje nasilja nad ženama i devojkama.

JEDNA MILIJARDA PLEŠE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA je protestni skup čiji je cilj da se skrene pažnja javnosti da je naša odgovornost kao građanki i građana da glasno iskažemo NE nasilju nad ženama, te da pokažemo solidarnost sa ženama koje žive u situaciji nasilja. Ženske i feminističke organizacije održaće protest JEDNA MILIJARDA USTAJE u deset gradova Srbije: u Novom Sadu,  Novom Bečeju, Novom Pazaru,  Kikindi, Kruševcu, Kraljevu,  Leskovcu, Nišu,Vlasotincu i Beogradu. Kao i u nebrojeno gradova u regionu: u Zagrebu, Sarajevu, Prištini, Banjaluci, Mostaru, Zenici, Bjeljini, Doboju, Skoplju, Podgorici.

Globalna akcija JEDNA MILIJARDA USTAJE je počela pozivom na akciju povodom zaprepašćujuće statistike koja kaže da će 1 od 3 žene na planeti biti silovana ili prebijena tokom svog života. Uzimajući u obzir da na svetu ima 7 biliona ljudi, to znači da će ovom statistikom biti obuhvaćena JEDNA MILIJARDA ŽENA.

JEDNA MILIJARDA USTAJE obeležava petanestogodišnjicu V - Dana, V kao Sv. Valentin, V kao Vagina!

JEDNA MILIJARDA USTAJE je svetska akcija koju je pokrenula Iv Ensler, feministička spisateljica i aktivistkinja iz Njujorka.“Kada smo počele obeležavanje V dana protiv nasilja nad ženama, pre 14 godina, imale smo nemoguću ideju da ćemo zaustaviti nasilje prema ženama!  Danas smo oduševljene jer se ova globalna kampanja širi i okuplja razne organizacija civilnog društva i poznate ličnosti svih profila u celom svetu.” JEDNA MILIJARDA USTAJE se organizuje na ovaj dan u 187 zemalja širom sveta, u Bombaju, Briselu, Buenos Airesu, Katmanduu, Nairobiju…

Dođite 14.februara u 14h na Trgu republike! Priključite se i pozovite vaše prijateljice i prijatelje, koleginice i kolege, vaše roditelje i decu, rođake, komšinice i komšije na prvi plesni protest u Beogradu.

Pokažite da niste ravnodušni, pružite otpor nasilju nad ženama i pridružite nam se!