alarm prezentacija

Kao članica koalicije prEUgovor koja redovno (od 2016. godine) priprema nezavisne polugodišnje izveštaje o napretku Srbije u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom (EU), Autonomni ženski centar je učestvovao na predstavljanju novog Alarm izveštaja za klaster 1 (poglavlja 23 i 24).

Koalicija je zaključila da su izmenjene geopolitičke okolnosti pojačale pažnju i napore EU u regionu i dale novi zamah politici proširenja. Međutim, Srbija je gotovo celi izveštajni period provela s Vladom u tehničkom mandatu, što je negativno uticalo na sprovođenje većine reformskih aktivnosti. Ključne oblasti poput pravosuđa i osnovnih prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala ostale su čak i ispod ionako lošeg proseka zemlje.

O stanju osnovnih prava u Srbiji govorila je Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra. Ističe da su osnovna prava uvek bila u senci važnijih pitanja iz Poglavlja 23 gde je situacija bila goruća, ali da su događaji nakon zabrane Evroprajd šetnje ukazali i na vidljivo odronjavanje drugih prava koje se odvijalo u pozadini.

„Za ljude koji sede u Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu je nezamislivo da Vlada usvoji zaključak kojim dozvoljava ministru da prekrši dva zakona da bi ispunio neku svoju ideju. To se u Srbiji dešava“, napomenula je Ignjatović.

U delu o osnovnim pravima izveštaj nudi niz sličica iz života koje zbunjuju i dovode u pitanje sistem vrednosti u društvu. Organizacije civilnog društva i aktivisti ne mogu da stignu da polepe delove mozaika prava koji stalno otpadaju, a institucije su do te mere neefikasne da, na primer, odgovor Ustavnog suda čekamo osam godina.

„Pitanje je dokle ćemo trpeti ugrožavanje prava. Tipično je da počnete sa onima koji su na marginama, onda ostali kažu da se to njih ne tiče, ali doći će jednog trenutka i do onoga što se svih tiče. Gde god da se zadire u osnovna ljudska prava, to se tiče svih nas. Takav stav treba proizvesti, ali nemamo gde da ga proizvedemo, ni na nacionalnoj televiziji, ni u obrazovnom sistemu“, zaključuje Ignjatović. 

Izveštaj prEUgovor koalicije (maj - novembar 2022) možete preuzeti OVDE.