Saopštenje povodom poziva na “Lila revoluciju”

azc sU trenutku kada se na svim kontinentima, u većini država sveta, brojnim aktivnostima obeležava tridesetogodišnjica globalne kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“[1], u Srbiji se putem medija građanstvo poziva da bacanjem kanti ljubičaste boje[2] zaustavi blokadu saobraćaja najavljenu u okviru subotnjeg protesta građana nezadovoljnih stanjem u zemlji po različitim pitanjima. Nedopustivo je i apsurdno da se građani pozivaju na obračun jednih sa drugima, a još više nedopustivo da se to čini preuzimanjem termina „lila revolucija“ i ljubičaste boje koji su simbol ženskog pokreta i organizovanja.

Zahtevamo da se prestane sa zbunjivanjem javnosti, da se zaustavi preuzimanje terminologije i simbola feminizma i da se onemogući zloupotreba i preokvirivanje istorije ženskog pokreta.

Preuzimanje feminističkih simbola i nasleđa, i njihova zloupotreba, nije nešto na šta ženski pokret i ženske organizacije u Srbiji nisu navikli, jer su im neretko izložene, ali je karakteristika ženskog pokreta takođe da uvek i svuda diže glas protiv toga, kao što je to u ovom slučaju sa ljubičastom bojom i „lila revolucijom“. Podsećamo da je ljubičasta boja simbol feminističkog pokreta i da je istorijski povezana sa naporima i delovanjem pokreta za oslobođenje žena i zalaganja za ženska prava. Pozivi na nasilje i obračune građana suprotni su onom što čini temeljne principe feminizma te zbog toga upozoravamo i pozivamo da se ljubičasta boja kao simbol feminističkog pokreta ne zloupotrebljava na takav način. Apelujemo na javnost i ističemo da podržavamo različitost u stavovima i mišljenjima, ali ne podržavmo nasilje i preuzimanje simbola feminističkog pokreta.


[1] Global 16 Days of Activism Campaign

[2] Alo: Poziv građanima na ustanak protiv blokade puteva