azc sAutonomni ženski centar najoštrije osuđuje govor mržnje i neposrednu diskriminaciju reditelja Dragoslava Bokana prema Mariniki Tepić i svim pripadnicima i pripadnicama rumunske nacionalne manjine i traži hitno postupanje Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti na osnovu čl. 46 Zakona o zabrani diskriminacije ima pravo da u svoje ime i po sopstevnoj inicijativi podnese tužbu sudu radi zaštite od diskriminacije, zbog čega zahtevamo da Poverenica neodložno postupi u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima.

Ukoliko u navedenom slučaju izostane reagovanje Poverenice za zaštitu ravnopravnosti kojoj je osnovni mandat zaštita ravnoopravnosti građanki i građana ove zemlje, smaramo da će isto samo ohrabriti i normalizovati ovakav govor u javnom prostoru, posebno u periodu do političkih izbora, jer ovakav način diskreditovanja može postati „alat“ izborne kampanje. To može voditi samo daljoj eskalaciji nasilja i diskriminacije prema građankama i građanima na osnovu njihovog ličnog svojstva, uključujući i nacionalnu pripadnost, što je nedopustivo i što će imati dalekosežne posledice po bezbednost, nezavidan položaj nacionalnih i etničkih manjina u Srbiji, kao i po ukupne demokratske procese u Srbiji.

 Javni poziv Poverenici za zaštitu ravnopravnosti možete videti OVDE.