tanjaTanja IgnjatovićNa sastanku Odbora za ravnopravnost Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koji je održan 5. juna 2019. godine u Beogradu, Tanja Ignjatović, predstavnica Autonomnog ženskog centra, učestvovala je u sesiji “Nasilje protiv žena: napredak i izazovi u Srbiji”.

Pred Odborom za ravnopravnost o stanju u toj oblasti govorile su i narodna poslanica Dubravka Filipovski i državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković.

Tanja Ignjatović je izvestila o nasilju protiv žena kroz prikaz stanja u četiri ključne oblasti koje definiše Konvencija Saveta Evrope protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici – integrisane politike, prevencija, zaštita i gonjenje učinilaca nasilja – koju je Srbija ratifikovala 2013. godine. U uvodu je podsetila na projekat Udruženim naporima Ka evropskim standardima u zaštiti žena od rodno zasnovanog nasilja (2012-2016), koji je mobilisao 29 ženskih organizacija u šest država regiona u akcijama za ratifikaciju Konvencije.

Takođe, istaknuto je da je Autonomni ženski centar izradio izveštaj o primeni Konvencije pod nazivom “Unapređeno zakonodavstvo – neuspešna zaštita”, koji je predat GREVIO ekspertskoj grupi.

Saopštenje Tanje Ignjatović dostupno je ovde.