avon akcija

U okviru akcije „Reci NE nasilju nad ženama“, kompanija Avon uručila je donaciju Autonomnom ženskom centru za nastavak realizacije i unapređenje projekta „Mogu da neću. Ljubav nije nasilje“, sa ciljem da podrži edukaciju mladih o različitim vrstama nasilja.

Problem nasilja nad ženama je jedan od najčešćih vidova kršenja ljudskih prava svuda u svetu, naglasila je prilikom uručivanja donacije Miroslava Marjanović Pavlović, direktorka kompanije Avon za Jadranski region. Ona je istakla da je osnaživanje žena neodvojivi deo misije kompanije i da će sa Autonomnim ženskim centrom raditi na poboljšanju položaja žena u našem društvu.

Verujem da ova organizacija i njihov tim mladih edukatora mogu da doprinesu da devojke u Srbiji budu svesnije svojih prava, da izgrade samopoštovanje i na vreme nauče da prepoznaju nasilje, da bi mu se i efikasnije suprotstavile.“ - zaključila je Marjanović Pavlović.

Projekat „Mogu da neću“ prvi je u Srbiji kroz koji se direktno i otvoreno komunicira sa mladima o tome u kakvim se partnerskim odnosima nalaze. Do sada je realizovan u srednjim školama i na fakultetima u 15 gradova širom Srbije, dok se donacijom kompanije Avon planira njegov nastavak i unapređenje.

Osim što je za nas potvrda ženske snage i solidarnosti koja nam je neophodna u borbi protiv nasilja, ova donacija će nam omogućiti da nastavimo započete aktivnosti i stignemo do još većeg broja mladih. Pored radionica u školama, donaciju AVON-a ćemo iskoristiti i za događaj koji će ukazati na još jedan važan segment života devojčica, a to su međusobna podrška i solidarnost. Tokom jednog vikenda okupićemo 60 devojčica iz cele Srbije na jednom mestu, sa ciljem da se međusobno upoznaju i izgrade svoje ženske mreže prijateljstva i snage.” – naglasila je Sanja Pavlović, iz Autonomnog ženskog centra.

U znak zahvalnosti, Autonomni ženski centar uručio je roze plašt samopoštovanja kompaniji Avon koja se obavezala da će ga ogrnuti na ramena što većeg broja devojaka širom Srbije kako bi ih osnažila i ohrabrila da kažu NE nasilju.

Plašt koji simbolizuje žensku snagu i hrabrost kreativno je rešenje poznate dizajnerke Ane Ljubinković koja je na ovaj način podržala akciju Reci NE nasilju nad ženama. Podršku akciji pružile su i brojne poznate ličnosti kao što su glumice Isidora Simijonović i Dara Džokić, voditeljka Maja Nikolić, pevačica Ivana Peters i sportistkinja Nataša Kovačević.

„Podsećam da nas je društvo učilo da je ružičasta boja ’ženska’, kao da je time manje vredna. Ali pogodite šta? Ružičasto je samo boja. A mi je danas potvrđujemo kao boju koja je snažna, samopouzdana, hrabra, ponosna, inteligentna, neustrašiva, dostojanstvena i duhovita – baš kao što svaka žena i jeste“, bile su završne reči govora Sanje Pavlović.

Autonomni ženski centar se zahvaljuje kompaniji AVON na poverenju ukazanom ovom donacijom.

Ceo govor predstavnice Autonomnog ženskog centra dostupan je na ovom linku.

Fotografije

  • avon-akcija_1
  • avon-akcija_3
  • avon-akcija_4
  • avon-akcija_5