Nasilje nad ženama je ispoljavanje istorijski nejednakih odnosa društvene moći između muškaraca i žena koji su doveli do diskriminacije i dominacije nad ženama od strane muškaraca i do sprečavanja potpunog napretka žena. Nasilje nad ženama je jedan od osnovnih društvenih mehanizama kojima se žene prisiljavaju da budu u podređenoj poziciji u odnosu na muškarce. Nasilje nad ženama je prepreka u postizanju jednakosti, razvitka i mira.
Definicija nasilja nad ženama po dokumentima Ujedinjenih nacija

Vesti

16. maj 2024.

poziv 18 maj 2024Povodom 18. maja, Dana sećanja na žene žrtve nasilja, Autonomni ženski centar vas poziva na dva događaja. Konferencija za medije će se održati 17. maja u 11h u Medija centru, u okviru koje će biti predstavljena platforma Femicid memorijal. Nakon toga, istog dana u 13h, zajedno sa organizacijama Žene u crnom i Ženska solidarnost organizujemo uličnu akciju #Pamtimo ubijene žene! na platou ispred Narodne skupštine Republike Srbije.

14. maj 2024.

predstavljanje majske platformeMajska platforma je inicijativa građanskog društva nastala iz potrebe da kao zajednica tragamo za odgovorima na teška pitanja s kojima nas je suočila nezapamćena erupcija nasilja u maju 2023. Cilj Majske platforme je da povede proces kroz koji će se utvrditi što više relevantnih činjenica, ali i da ponudi prostor za različita mišljenja i ideje kako društvo i država da se dalje bore protiv nasilja. Članice Autonomnog ženskog centra su u odboru Majske platfome.

10. april 2024.

da njeno bude njenoKonstrakta, Tanja Bošković, Tamara Dragićević, Bojana Vunturišević, Jelena Stupljanin, Sajsi i druge  hrabre žene nose crvene tašne i pozivaju kompanije i građane i građanke da podrže Fond AŽC. To je Fond koji AŽC koristi za plaćanje urgentnih troškova za žene koje su u situaciji nasilja: medicinske preglede, sudske takse, urgentni smeštaj, besplatnu pravnu pomoć, nabavku hrane, higijene ili udžbenika za decu, plaćanje troškova prevoza za odlazak u institucije i sl.

10. april 2024.

azcUkoliko ste punoletni i ukoliko ste u poslednjih desetak godina preživeli neki oblik partnerskog, porodičnog i/ili seksualnog nasilja (direktno ili na internetu), pozivamo vas da učestvujete u anonimnom istraživanju u kome želimo da saznamo kakva su bila vaša iskustva prilikom prijavljivanja nasilja.

Kalendar aktivnosti
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Publikacije

seksualno i reproduktivno zdravlje mladihBrošura za rad sa učenicama i učenicima srednjih škola u Srbiji

Aleksandra Aksentijević, Jelena Ivković, AŽC
razumeti i podržatiAnaliza potreba žena sa iskustvom nasilja u partnerskom odnosu i njihove dece u postizanju zaštite i podrške

Dr Tanja Ignjatović, AŽC
kad institucije zakazu ostaje tisinaAnaliza institucionalnog odgovora nа prijave nasilja koje su prethodile femicidima [2017-2018]
Vedrana Lacmanović
Stručna konsultacija: Dr Tanja Ignjatović i Vanja Macanović, AŽC