Nasilje nad ženama je ispoljavanje istorijski nejednakih odnosa društvene moći između muškaraca i žena koji su doveli do diskriminacije i dominacije nad ženama od strane muškaraca i do sprečavanja potpunog napretka žena. Nasilje nad ženama je jedan od osnovnih društvenih mehanizama kojima se žene prisiljavaju da budu u podređenoj poziciji u odnosu na muškarce. Nasilje nad ženama je prepreka u postizanju jednakosti, razvitka i mira.
Definicija nasilja nad ženama po dokumentima Ujedinjenih nacija

Vesti

29. mart 2023.

azcPrvi osnovni sud u Beogradu je izdao saopštenje u kome je naveo da pravnosnažnom presudom od 15.5.2018. godine maloletna devojčica iz Mirijeva nije bila poverena na staranje ocu. Nakon saopštenja Osnovnog suda u Pirotu u slučaju ubistva Sanje M., Autonomni ženski centar je ostao zatečen da isto to ponavlja i Prvi osnovni sud u Beogradu, koji u nameri da što pre pošalje poruku javnosti kako sud nije odgovoran, u stvari se pohvalio svojim nepostupanjem.

20. mart 2023.

azcMi, dole potpisane članice Mreže žene protiv nasilja, smo iznenađene odlukom Državnog veća tužilaca od 17. marta 2023. godine o rang listi kandidata za izbor zamenika Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Državno veće tužilaca je zamenicu tužioca Gorjanu Mirčić Čaluković, koordinatorku za rodno zasnovano nasilje u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, koja je na tu poziciju upućena iz osnovnog javnog tužilaštva, rangiralo kao 34. po redu od ukupno 43 kandidata.

07. mart 2023.

azcOsnovni sud u Pirotu je izdao saopštenje u kome je na kraju naveo da se ubistvo Sanje M., koja je iznova i iznova prijavljivala da je bivši nasilni partner proganja, i pored svih preduzetih mera, nije moglo sprečiti. Ovakvo saopštenje Osnovnog suda u Pirotu šalje poražavajuću poruku svih ženama koje preživljavaju različite oblike porodičnog i partnerskog nasilja – da i pored prijave nasilja njihovi životi neće biti spašeni.

10. februar 2023.

InstruktazaAutonomni ženski centar organizuje novi ciklus obuke (instruktaže) za volonterke na SOS telefonu, koji je licencirana usluga podrške za žene sa iskustvom nasilja u partnerskom odnosu i nasilja u porodici.

Kalendar aktivnosti
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Publikacije

silovanje je zlocinPriručnik za žene koje su preživele seksualno nasilje, za sve one koje/koji im mogu biti podrška, ali i za sve druge žene.
Biljana Slavković, Tanja Ignjatović, Đorđe Alempijević, Dijana Malbaša, AŽC