Nasilje nad ženama je ispoljavanje istorijski nejednakih odnosa društvene moći između muškaraca i žena koji su doveli do diskriminacije i dominacije nad ženama od strane muškaraca i do sprečavanja potpunog napretka žena. Nasilje nad ženama je jedan od osnovnih društvenih mehanizama kojima se žene prisiljavaju da budu u podređenoj poziciji u odnosu na muškarce. Nasilje nad ženama je prepreka u postizanju jednakosti, razvitka i mira.
Definicija nasilja nad ženama po dokumentima Ujedinjenih nacija

Vesti

25. novembar 2022.

ene donose pravdu 1920x1920Autonomni ženski centar se priključuje saopštenju za javnost koji su pripremile aktivistkinje Mreže Žene protiv nasilja i BeFem-a povodom početka kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama.

04. novembar 2022.

ekonomsko osnazivanje zena sAutonomni ženski centar je organizovao ovaj stručni sastanak s ciljem predstavljanja modela posredovanja u zapošljavanju žena koje su preživele nasilje u porodici, koji je razvilo Drugo osnovno javno tužilaštvo (OJT) u Beogradu, kako bi se otvorila diskusija o tome da li bi ovaj ili sličan model mogao da zaživi u okviru svih 6 OJT za Grad Beograd.

31. oktobar 2022.

azcAutonomni ženski centar uputio je danas prijavu Savetu Regulatornog tela za elektronske medije (REM) povodom emisije „Kod Jovane na ispovest“ u okviru jutarnjeg programa na televiziji PINK u kojoj su voditeljka Jovana Jeremić i novinar reporter Milan Raonić putem uključenja uživo u program razgovarali sa suprugom i majkom osumnjičene žene iz Grocke, prema kojoj je Drugi osnovni sud odredio meru pritvora do 30 dana zbog sumnje da je izvršila fizičko nasilje nad troipogodišnjom ćerkom.

28. oktobar 2022.

azcNakon žalbe koju je Savetu za štampu uputio Autonomni ženski centar povodom intervjua sa višestruko osuđivanim silovateljem koji je objavio dnevni list Informer 28.9.2022., ovo samoregulatorno telo utvrdilo je kršenje čak šest tačaka Kodeksa novinara Srbije.

Kalendar aktivnosti
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
10
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29

Publikacije

silovanje je zlocinPriručnik za žene koje su preživele seksualno nasilje, za sve one koje/koji im mogu biti podrška, ali i za sve druge žene.
Biljana Slavković, Tanja Ignjatović, Đorđe Alempijević, Dijana Malbaša, AŽC