petak, april 10, 2020

 Nasilje nad ženama je ispoljavanje istorijski nejednakih odnosa društvene moći između muškaraca i žena koji su doveli do diskriminacije i dominacije nad ženama od strane muškaraca i do sprečavanja potpunog napretka žena. Nasilje nad ženama je jedan od osnovnih društvenih mehanizama kojima se žene prisiljavaju da budu u podređenoj poziciji u odnosu na muškarce.  Nasilje nad ženama je prepreka u postizanju jednakosti, razvitka i mira.  Definicija nasilja nad ženama po dokumentima Ujedinjenih nacija

   Pročitajte više o nasilju nad ženama...  

IZMENJEN NAČIN RADA AUTONOMNOG ŽENSKOG CENTRA TOKOM VANREDNOG STANJA

Obaveštavamo vas da je u situaciji proglašenog vanrednog stanja, Autonomni ženski centar prinuđen da izmeni radno vreme i brojeve SOS telefona i telefona za pružanje besplatne pravne podrške, te da u narednom periodu:

SOS telefon Autonomnog ženskog centra možete dobiti na broj 066.510.35.42

Telefon za pružanje besplatne pravne podrške možete dobiti na broj 065.26.56.178

Oba broja telefona su dostupna radnim danima od 10 do 15h.

Pomoć i podršku Autonomnog ženskog centra možete potražiti i putem e-mejla zene.savet@azc.org.rs i pravnapomoc@azc.org.rs, kao i putem Facebook naloga. Mi ćemo vas kontaktirati u što kraćem roku, odnosno u terminu za koji naznačite da bi vam odgovarao.

Hvala vam na razumevanju.

Vaš Autonomni ženski centar

 • Zabrana kretanja širom sveta dovodi do povećanja stepena nasilja u porodici

  3364 s"Dok se u gradovima širom sveta sve više uvode mere zabrane kretanja kako bi se sprečilo širenje korona virusa, ogromni napori da se sačuvaju životi su doveli jednu ranjivu grupu u stepen povišene opasnosti. Žene i deca koji žive u nasilju u porodici nemaju izlaz i ne mogu da izbegnu nasilnike sa kojima žive tokom zabrane kretanja, a od Brazila do Nemačke, od Italije do Kine, aktivistkinje ukazuju da već primećuju alarmantno povećan stepen nasilja", navodi se u tekstu objavljenom na portalu The Guardian. Tekst prenosimo u celosti.

  Opširnije...
 • Ministarstvo: Informacije u vezi sa viđanjem dece sa roditeljem sa kojim ne žive

  thumb saopstenje za javnost min rbsMinistarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izdalo je saopštenje za javnost u vezi sa izdavanjem dozvola za kretanje tokom policijskog časa koje se, između ostalog, odnose i na viđanje deteta sa roditeljem sa kojim ne žive. Saopštenje prenosimo u celosti.

  Opširnije...
 • AŽC uputio predloge institucijama da izdaju uputstva za viđanje dece sa roditeljem sa kojim ne žive

  majka i deteUsled značajnog broja poziva majki sa pitanjem i problemom sprovođenja sudskih odluka kojima je regulisano održavanje ličnih odnosa maloletne dece i očeva sa kojima deca ne žive, a u toku trenutnih vanrednih okolinosti, Autonomni ženski centar uputio je danas predloge Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvu pravde da izdaju jasne instrukcije za sprovođenje ovih sudskih odluka.

  Opširnije...
 • 1
 • 1
Kalendar aktivnosti
pon uto sre čet pet sub ned
2
3
11
14
15
16
17
20
23
24
29
30
resurs centar
mogu da necu baner
bezbedna
AWC Pozdrav iz Srbije
zpn
zato-sto
krugovi-nasilja velicanstvena diner_party zasticena diner_party

Konsultacije za žene

Autonomni ženski centar organizuje specijalizovanu podršku ženama koje preživljavaju traume: nasilja u partnerskim odnosima i u porodici i seksualnog nasilja i uznemiravanja.
  Opširnije... 

Zagovaranje

Akcije zagovaranja AŽCa odvijalju se u skladu sa ciljevima postavljenim strateškim dokumentom AŽCa i tokovima u oblasti zaštite od nasilja u porodici, socijalne politike i socijalne inkluzije na državnom i lokalnom nivou.
  Opširnije... 

Edukacije

AŽC od početka svog rada ima razvijen edukativni program za rad na SOS telefonu za žene sa traumom muškog nasilja. Od 2002. godine razvijamo i edukativne programe za predstavnike/ce relevantnih institucija.
  Opširnije...