preugovor alarm report may 2024Novi izveštaj koalicije prEUgovor obuhvata period od novembra 2023. do aprila 2024. godine. Obeležili su ga vanredni parlamentarni i lokalni izbori, sa Vladom koj je sve vreme bila u tehničkom mandatu, što je skoro uobičajeno stanje, imajući u vidu da su u prethodnih pet godina parlamentarni izbori u Srbiji održani tri puta.

Međutim, nalazi ovog i prethodnih Alarm izveštaja koalicije prEUgovor ukazuju da je neophodno da se dosadašnji pristup reformama u Klasteru 1 sasvim promeni. Reformske aktivnosti često se sprovode tek forme radi, u zbrzanim postupcima u poslednji čas, obaveze se tumače minimalistički i zaobilazi se rešavanje ključnih problema u kritičnim oblastima. Prema ocenama Evropske komisije, Srbija je za devet godina tek neznatno povećala nivo spremnosti za članstvo u EU i uporno stoji na sredini reformskog puta.

Iako su nadležna ministarstva najavila izradu izveštaja o ispunjenju prelaznih merila u poglavljima 23 i 24, oni do sada nisu objavljeni. Štaviše, kasni se i sa objavljivanjem redovnih izveštaja o sprovođenju akcionih planova za ova poglavlja. Ministarstvo unutrašnjih poslova nije objavilo nijedan polugodišnji izveštaj u 2023. godini. S druge strane, Vlada se obavezala na dodatno izveštavanje u okviru uslovljavanja za sredstva iz novog Plana rasta za Zapadni Balkan, kao i za godišnji izveštaj o vladavini prava u EU, koji od 2024. prvi put uključuje Srbiju (i još tri države kandidata iz regiona). Opšti diskurs vlasti o odnosima sa Evropskom unijom nije se zaista poboljšao, a EU često postaje slučajna meta.

Izveštaj prEUgovor koalicije pogledajte OVDE.