AZC logo saopstenja

UN Women
Kancelarija u Srbiji

Gospođi Milani Rikanović, direktorki kancelarije
u Beogradu, 12.5.2021.g.

Otvoreno pismo povodom najave uspostavljanja Femicide Watch-a u Republici Srbiji

Poštovana gospođo Rikanović,

Ženske organizacije, članice Mreže Žene protiv nasilja, vam se obraćaju sa zahtevom da zaustavite sve aktivnosti koje ste započeli vezano za uspostavljanje tela koje bi se na nivou države bavilo praćenjem femicida tzv. Femicide Watch-a, kako bi Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost moglo da pokrene širi konsultativni proces koji bi uključio sve zainteresovane strane – predstavnice/ke relevantnih ministarstava i državnih organa, nezavisnih institucija i ženskih organizacija.

Naime, kako se moglo zaključiti iz vesti objavljene na Twiter-u dana 14.4.2021. godine, Kancelarija UN Women u Srbiji je u saradnji sa FemPlatz-om već odlučila o načinu i modelu na koji će buduće Femicide Watch telo da bude uspostavljeno. Smatramo da Kancelarija UN Women u Srbiji na ovaj način zanemaruje višedecenijski rad ženskih organizacija u Srbiji koje pružaju direktnu pomoć i podršku ženama sa iskustvom nasilja, koje su prve, pre skoro dve decenije počele da evidentiraju slučajeve femicida i da o tim slučajevima obaveštavaju javnost, počevši od Kampanje 16 dana aktivizma pod nazivom “Zašto ih nema među nama”[1] 2003. godine.

Nekoliko godina kasnije (2010. godine), uviđajući da i dalje ne postoje zvanične državne evidencije o rasprostranjenosti i karakteristikama ovog problema, niti mere i institucionalni odgovor na ovaj problem, Autonomni ženski centar je razvio prvi model i uspostavio bazu za praćenje femicida u okviru saradnje sa organizacijama članicama Mreže ŽPN, i od tada ga aktivno prati.

Podsećamo vas i da je Autonomni ženski centar zajedno sa organizacijama članicama Mreže Žene protiv nasilja još 2017. godine uputio dopis Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije sa predlogom za uspostavljanje Nadzornog tela za praćenje femicida[2]. Tadašnja potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost gđa Zorana Mihajlović iskazala je podršku i najavila da će se založiti za njegovo osnivanje[3].

Osim, već nabrojanih realizovane su i brojne druge aktivnosti protiv femicida, među kojima smo posebno ponosne na proglašenje 18. maja Danom sećanja, koji je dobio široku društvenu podršku članova porodica ubijenih žena i građanstva.

Uprkos, pomenutim aktivnostima, velikom znanju i dugogodišnjem iskustvu u ovoj oblasti, deluje da Kancelarija UN Women u Srbiiji i dalje ne prepoznaje rad i posvećenost ženskih organizacija, što iznova potvrđuje navode dopisa ženskih organizacija iz regiona Zapadnog Balkana upućenog UN agencijama[4]. Podsećamo da je u tom pismu već bilo reči o tome da ženske organizacije nisu bile adekvatno konsultovane prilikom planiranja i dizajniranja programa UN agencija, što je imalo za rezultat preklapanje aktivnosti i isključivanja ženskih organizacija iz procesa donošenja odluka na državnom nivou, koje aktivnosti koordiniraju UN agencije, te stvorilo probleme u raspodeli, opredeljivanju i pristupu donatorskim finansijskim sredstvima za ženske organizacije.

Primećeno je i da su UN agencije u nekoliko navrata propustile da javno priznaju doprinos i postignuća ženskih organizacija u oblasti sprečavanja nasilja prema ženama, kao i da se već dešavalo da se preuzimaju zasluge ženskih organizacija, što značajno podriva kredibilitet i urušava sliku o ženskim organizacijama u očima građanstva i institucija.

Imajući sve navedeno u vidu, još jednom apelujemo da zaustavite sve aktivnosti koje ste započeli isključivanjem svih ostalih zainteresovanih strana, kako bi se mogao sprovesti  participativni i inkluzivni konsultativni proces vezan za donošenje odluke o tome koji bi bio najprihvaćeniji model uspostavljanja Nacionalnog nadzornog tela za praćenje femicida - Femicide Watch, a koji model bi odgovarao kontekstu u Republici Srbiji.

Srdačno, potpisnice 17 ženskih organizacija članica Mreže Žene protiv nasilja:

 • Autonomni ženski centar, Beograd
 • Udruženje Žene za mir, Leskovac
 • Ženski centar Užice, Užice
 • Alternativni centar za devojke, Kruševac
 • Impuls, Tutin
 • Centar za prava žena u Vršcu
 • Sos ženski centar, Novi Sad
 • Centar za devojke, Niš
 • Viktimološko društvo Srbije, Beograd
 • Udruženje žena Peščanik, Kruševac
 • Oaza sigurnosti, Kragujevac
 • Romski centar za žene i decu Daje, Beograd
 • SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja, Vlasotince
 • Udruženje Femina, Smederevska Palanka
 • Udruženje Romkinja Nada Aleksinac
 • Forum žena Prijepolja, Prijepolje
 • Kulturni centar DamaD, Novi Pazar

Ažurirano 9. juna 2021.

Odgovor direktorke UN Women (31.5.2021.) možete pogledati OVDE.
Reakciju AŽC na Odgovor direktorke UN Women (8.6.2021.) možete pogledati OVDE.


[1] Kampanja: Zašto ih nema među nama?, Novembar-Decembar 2003. Godine, Autonomni ženski centar. Detaljnije: https://www.womenngo.org.rs/prakticne-politike/kampanje/16-dana-aktivizma/163-kampanja-2003-zasto-ih-nema-medu-nama (pristupljeno 4.5.2021.)

[2] Tekst predloga dostupan je stranici Mreže Žene protiv nasilja putem linka: https://www.zeneprotivnasilja.net/vesti/769-predlog-za-uspostavljanje-nadzornog-tela-za-pracenje-femicida (pistupljeno 4.5.2021.)

[3] Mihajlović: Formirati telo za praćenje femicida, Danas, 18.5.2018. Dostupno na: https://www.danas.rs/drustvo/mihajlovic-formirati-telo-za-pracenje-femicida/ (pristupljeno 4.5.2021.)

[4] 230 ženskih nevladinih organizacija sa područja Zapadnog Balkana uputilo pismo UN agencijama, 30.10. 2020. Dostupno na: https://www.womenngo.org.rs/vesti/1617-230-zenskih-nevladinih-organizacija-sa-podrucja-zapadnog-balkana-uputilo-pismo-un-agencijama (pristupljeno 4.5.2021.)