azcMediji prenose da je jutros u Novom Sadu od strane supruga G.J. (36 godina) usmrćena M.J. (32 godine), njena majka N.P. (57 godina) i njen otac B.P. (57 godina), te da policija traga za osumnjičenim koji je u bekstvu. Iz medija se moglo saznati i da je trostrukom ubistvu pre dve nedelje prethodila prijava za nasilje u porodici koja je rezultirala izricanjem mera „zabrane prilaska i komuniciranja“ i podnošenjem krivične prijave za nasilje u porodici[1]. Navodi se (bez jasnog vremenskog određenja) da je osumnjičeni imao i prijavu za ilegalno posedovanje oružja[2].

Zašto institucionalni odgovor nije doprineo tome da ova ubistva budu sprečena? Da li je u ovom slučaju bio procenjen visok rizik od nastupanja smrtnog ishoda nasilja? Ako jeste, zašto su nadležne institucije propustile da primene mere iz drugih zakona (na primer pritvaranje nasilnika), već su se oslonile na mere iz Zakona o sprečavanju nasilja u porodici koji treba primenjivati preventivno u slučajevima niskog rizika? Da li je policija prilikom procene rizika imala u vidu činjenicu da se radi o licu koje ima prijavu za ilegalno posedovanje oružja i da li je to oružje u skladu sa protokolom (priveremeno) oduzeto? Ako u ovom slučaju nije procenjen visok rizik od smrtnog ishoda nasilja, zašto nije? Ovaj slučaj, kao i drugi slični, ponovo pred nas stavlja pitanje o tome da li su zaposleni u nadležnim institucijama obučeni da valjano procene rizike i da prave razliku između niskog i visokog stepena rizika?

Autonomni ženski centar godinama unazad ukazuje na važnost adekvatne procene rizika, i na indikatore kao što su kontrola i ljubomora, odluka da se napusti ili napuštanje partnera, posedovanje oružja, za koje istraživanja potvrđuju da višestruko povećavaju rizik od ubistva žene. I Zaštitnik građana je, analizirajući postupanje nadležnih institucija po prijavama za nasilje u porodici[3], utvrdio propuste da se izvrši procena rizika ili da je ona bila neadekvatna. Autonomni ženski centar je u više navrata predlagao nadležnim ministarstvima  formiranje ekspertske radne grupe koje bi na osnovu dubinske analize svakog konkretnog slučaja femicida, utvrdila gde su učinjeni propusti i formulisala preporuke za postupanje nadležnih institucija, kako bi se sprečilo da druge žene budu ubijene! Reagujte pre zločina, ne posle!

Za Autonomni ženski centar
Aleksandra Nestorov i Vedrana Lacmanović

 ____________________________________________

[1] 24.5.2019. www.mojnovisad.com, Trostruko ubistvo u kući na Telepu (pristupljeno 24.5.2019.)

[2] 24.5.2019. www.blic.rs, Zet zbog ljubomore ubio celu porodicu u Novom Sadu (pristupljeno 24.5.2019.)

[3] Preporuke Zaštitnika građana 13-1-1657/18 i 13-1-3273/16. Dostupno na: https://www.ombudsman.rs/ (pristupljeno 24.5.2019.)