UN HRDŽenske organizacije iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije (55 organizacija) poslale su pismo podrške Izveštaju Specijalne izveštačice UN za nasilje protiv žena i devojčica, njegove uzroke i posledice, koji se odnosi na poveravanje dece, nasilje prema ženama i nasilje prema deci, i koji će biti predstavljen na 53. zasedanju Komiteta za ljudska prava UN. Inicijativa za ovu akciju potekla je od Ženske mreže Hrvatske, koja je takođe podnela pismo podrške (sa potpisom 41 organizacije).

Organizacije potpisnice su potvrdile važnost Izveštaja koji dokumentuje brojne teškoće sa kojima se suočavaju žene sa iskustvom nasilja u procesima poveravanja dece i određivanja modela viđanja sa nasilnim partnerom, ocem dece, uključujući i ugrožavanje njihove bezbednosti. On takođe dokumentuje ozbiljnost štete usled upotrebe pseudonaučnog koncepta „otuđenje od roditelja”, što se dešava širom sveta, ali i obećavajuće prakse država koje ograničavaju njegovu upotrebu u ekspertskim procenama i pravosuđu.

Primena koncepta „otuđenje od roditelja”, snažno podržanog od organizacija za „prava očeva/prava muškaraca”, omogućava institucionalno nasilje protiv žena i dece, diskriminaciju žena u sistemu socijalne zaštite i u procesima pred porodičnim sudovima, optužbe žena za „lažno prijavljivanje” nasilja u porodici, posebno seksualne zloupotrebe dece, kao i kršenje prava na pravično suđenje.  

Organizacije su potvrdile spremnost da nadležnim državnim telima, kao i profesionalnim telima u oblasti pravosuđa, socijalne i zdravstvene brige, dostave informaciju o ovom izuzetno važnom izveštaju Specijalne izveštačice UN za nasilje prema ženama i devojčicama, i da zatraže njegovu primenu i operacionalizaciju.

Pisma podrške iz regiona Zapadnog balkana su postavljena na sajt SHERA Research Group.

Mreža Žene protiv nasilja prosledila je dopis predsednici Vlade Republike Srbije, kao i nadležnim ministarstvima za spoljne poslove, pravdu, brigu o porodici, socijalnu zaštitu i Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost.

Pismo podrške ženskih organizacija iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije možete videti OVDE.

Pismo Ženske mreže Hrvatske možete videti OVDE.

Dopis Mreže Žene protiv nasilja poslat Vladi Republike Srbije vidite OVDE.

Veb-stranica SHERA Research Croup možete videti OVDE.

Saopštenje Evropske mreže Žene protiv nasilja prema ženama (170 organizacija iz 46 države) možete videti OVDE.

Izveštaj Specijalne izveštačice UN za nasilje protiv žena i devojčica, njegove uzroke i posledice možete videti OVDE.