preugovor alarm 20 01

Beograd, 22. maj 2023. O nepovoljnom kontekstu za uživanje osnovnih ljudskih prava, sprečavanju nasilja i zaštiti ranjivih grupa, naročito žena i dece, temama koje nisu bile u fokusu reformi u okviru evropskih integracija (jačanje desnice, govor mržnje u javnom prostoru, anti-rodni narativi i napadi na neistomišljenike), kao i o reformama “na papiru” i nizu institucionalnih propusta, govorila je Tanja Ignjatović, ističući zahtev za odgovornošću nadležnih, dok su članice AŽC držale transparent na kome je pisalo „Tražimo odgovore“.

U svom pozdravnom govoru, Jelena Pejić Nikić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku izjavila je da je prilikom šestomesečnog praćenja rada nove Vlade u fokusu bio dovršetak pravosudne reforme i izrada nacrta zakona o unutrašnjim poslovima. Osvrnuvši se na tragične događaje 3. i 4. maja rekla je da se na njih mora gledati kao na opomenu i na sistemske probleme, uz davanje predloga za njihovo prevazilaženje.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija ukazao je da nema napretka u nekim bitnim delovima Poglavlja 23, kao i na propuste u procesu usvajanja pravosudnih zakona, kojima se sprovode ustavni amandmani u oblasti pravosuđa, i u postupku izbora istaknutih pravnika koji je usledio.

Pokušaji da se unaprede odredbe zakona o unutrašnjim poslovima i dalje traju kroz razgovore sa predstavnicima MUP-a, a dva ključna pitanja su biometrijski nadzor i upravljanje policijom, naglasio je Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. Ukazao je i na nedavno osnivanje Srednje škole unutrašnjih poslova bez zakonskog osnova i na potrebu da se što pre raspiše konkurs za izbor direktora policije, poziciju koja je upražnjena od kraja 2021. godine, a čiji je značaj naročito naglašen u poslednje vreme.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je da je za Srbiju vreme da hrabro ubrza reforme u trenutku kada EU puno više pažnje obraća na zemlje kandidate za članstvo. Zaključio je da je saradnja institucija i civilnog društva ključna i da treba obezbediti podsticajno okruženje u kom one mogu da obezbede finansijske resurse i da deluju bez pritisaka.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je da je civilno društvo važan segment procesa integracija, uz podsetnik da treba da bude kritično, ali i objektivno.

Konferenciju „Decenija prEUgovora: Očuvanje reformi vladavine prava bez kompromisa“ možete u celosti pogledati OVDE.

prEUgovor izveštaj ALARM možete videti OVDE.

preugovor alarm 20 02

preugovor alarm 20 02