preugovor 23 24 22 11 2021U izveštajnom periodu, od maja do oktobra meseca 2021. godine, u Srbiji je ubrzanim tempom nastavljeno sprovođenje formalnih aktivnosti u pojedinim oblastima iz klastera 1, a naročito u vezi sa ustavnim izmenama u oblasti pravosuđa. Te aktivnosti su uglavnom normativnog karaktera, što je tek početni korak ka željenoj društvenoj promeni, te još uvek nema opipljivih rezultata. Osim toga, aktivnosti mahom kasne i nadoknađuju procese koje je trebalo okončati nekoliko godina ranije. Koalicija prEUgovor i dalje nije zadovoljna kvalitetom postupka izrade zakona, strategija i politika, kao ni rešenjima koje ovi postupci iznedre.

Način na koji se aktivnosti sprovode, njihova dinamika i zvanični narativ koji ih prati potvrđuju ranije stečen utisak da je reč o pristupu „štikliranja stavki”, kojim se nastoji stvoriti slika napretka dovoljnog za otvaranje novih klastera u pristupnim pregovorima Srbije sa Evropskom unijom.

U kritičnim oblastima koje prEUgovor prati, poput slobode medija, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, napredak nije vidljiv. Pored ovih oblasti, Evropska komisija redovno naglasak stavlja na prepreke u procesuiranju ratnih zločina i reformi javne uprave, što se ne može posmatrati odvojeno od (ne)funkcionalnosti demokratskih institucija. U nedavno objavljenom godišnjem izveštaju za Srbiju, prvom koji je izrađen po novoj metodologiji proširenja, ponavljaju se loše ocene u svim gorepomenutim oblastima iako sa manjom oštrinom. Evropska komisija ipak preporučuje da se otvore dva nova klastera u pristupnim pregovorima sa Srbijom. Podsećamo, poslednje pregovaračko poglavlje otvoreno je krajem 2019. godine.

Izveštaj prEUgovor koalicije pogledajte i preuzmite OVDE.