Nasilje nad ženama je ispoljavanje istorijski nejednakih odnosa društvene moći između muškaraca i žena koji su doveli do diskriminacije i dominacije nad ženama od strane muškaraca i do sprečavanja potpunog napretka žena. Nasilje nad ženama je jedan od osnovnih društvenih mehanizama kojima se žene prisiljavaju da budu u podređenoj poziciji u odnosu na muškarce. Nasilje nad ženama je prepreka u postizanju jednakosti, razvitka i mira.
Definicija nasilja nad ženama po dokumentima Ujedinjenih nacija

trazimo odgovore infografik
* Infografik je dostupan za preuzimanje (desni klik, Save image as) i deljenje
pravna pomoc
Podrži rad AŽC-a skeniranjem QR koda u aplikaciji banke
qr kod
email-konsultacije
sos
resurs centar
mogu da necu baner

Vesti

31. januar 2024.

azcNa poziv UN Specijalne izveštačice za nasilje protiv žena i devojčica, njegovih uzroka i posledica za dostavljanje priloga o prostituciji kao vidu nasilja prema ženama, Autonomni ženski centar je dostavio podatke i informacije o položaju žena u prostituciji u Srbiji.

29. januar 2024.

zaposljavanje sastanakAutonomni ženski centar i Više javno tužilaštvo su incirali da se model zapošljavanja žena koje su preživele porodično nasilje primeni na sve beogradske opštine. U toku 2023. godine na ovaj model zapošljavanja upućeno je 276 žrtava sa isksutvom naslilja. Od toga, Autonomni ženski centar je, uz dobijenu saglasnost žena koje su preživele nasilje i koje su bile u potrebi za zapošljavanjem, uputio 17.1 % žena. Od tog broja se 34 % žena zaposlilo, 9% je promenilo zaposlenje, a 8% se prekvalifikovalo za druga nova zanimanja.

22. decembar 2023.

izbori 2023 krsenje ljudskih pravaMi dole potpisane organizacije civilnog društva ukazujemo na nedopustivo kršenje ljudskih prava svih građana i građanki Srbije u čitavom izbornom procesu sprovedenom u Srbiji, od trenutka raspisivanja vanrednih parlamentarnih i lokalnih izbora 1. novembra 2023. godine, preko izbornih radnji Republičke izborne komisije i Gradske izborne komisije za grad Beograd koje su potom usledile i koje je kulminiralo u samom izbornom danu 17. decembra 2023. godine.

15. decembar 2023.

propustene prilikeU saradnji sa organizacijama iz Mreže Žene protiv nasilja i Mreže za Evropski ženski lobi u Srbiji Autonomni ženski centar sproveo je kampanju na društvenim mrežama čiji je slogan #propusteneprilike. Cilj kampanje bio je da se ukaže na to šta su sve prethodna Vlada i Narodna skupština mogle, a nisu uradile, kako bi se osigurala bolja podrška i zaštita ženama sa iskustvom nasilja, ali i deci svedocima nasilja. Ženske organizacije su pozvale dolazeću Vladu i nove poslanice i poslanike da obezbede dovoljne resurse, odgovarajuće zakon i politike za podršku i zaštitu žena i dece od nasilja, na koju one/ona imaju pravo u skladu sa međunarodnim standardima koje je Srbija preuzela.

Kalendar aktivnosti
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Publikacije

silovanje je zlocinPriručnik za žene koje su preživele seksualno nasilje, za sve one koje/koji im mogu biti podrška, ali i za sve druge žene.
Biljana Slavković, Tanja Ignjatović, Đorđe Alempijević, Dijana Malbaša, AŽC