Subota, Novembar 18, 2017

 Nasilje nad ženama je ispoljavanje istorijski nejednakih odnosa društvene moći između muškaraca i žena koji su doveli do diskriminacije i dominacije nad ženama od strane muškaraca i do sprečavanja potpunog napretka žena. Nasilje nad ženama je jedan od osnovnih društvenih mehanizama kojima se žene prisiljavaju da budu u podređenoj poziciji u odnosu na muškarce.  Nasilje nad ženama je prepreka u postizanju jednakosti, razvitka i mira.  Definicija nasilja nad ženama po dokumentima Ujedinjenih nacija

   Pročitajte više o nasilju nad ženama...  
 • Ministarstvo povuklo sporan konkurs

  mrzsp sNakon dopisa koji je Autonomni ženski centar uputio Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, sa predlogom za povlačenje konkursa pod nazivom „Javni poziv za udruženja radi pružanja usluga SOS telefona namenjenog osoba sa iskustvom nasilja“, ovo ministarstvo donelo je odluku o povlačenju.

  Opširnije...
 • WAVE: Od kontraefekata do delotvorne zaštite od nasilja nad ženama i devojčicama

  19 wave budimpesta sPredstavnice Mreže „Žene protiv nasilja“ i Autonomnog ženskog centra prisustvovale su 19. konferenciji Evropske mreže protiv nasilja nad ženama pod nazivom „Od kontraefekata do delotvornog odgovora: zajedno za zaštitu žena i devojčica od svih vidova nasilja“. Konferencija je organizovana u saradnji sa nevladinom organizacijom „Nok a Nokert Egyutt“ (Žene za žene zajedno) iz Mađarske.

  Opširnije...
 • Jačanje kaznenopravnih institucija i vladavine prava u centralnoj i istočnoj Evropi

  dubrovnik seminar sU periodu od 24. do 26. oktobra 2017. godine predstavnica Autonomnog ženskog centra, Dijana Malbaša, učestvovala je na seminaru „Jačanje kaznenopravnih institucija i vladavine prava u centralnoj i istočnoj Evropi“ u Dubrovniku, organizovanom od strane Regionalne kancelarije Ministarstva pravde SAD.

  Opširnije...
 • 1

31. oktobra 2011. u Sava centru Autonomni ženski centar organizovao je konferenciju “Prava žrtava seksualnog i partnerskog nasilja“. Izlagači na konferenciji bili su gdin Nenad Vujić, direktor Pravosudne akademije, dr Vanessa Casado Caballero, advokatica i predavač na Pravnom fakultetu Univerziteta Pablo de Olavide u Sevilji, mag. Jasmina Prstojević, advokatica i saradnica bečkog Interventnog centra protiv nasilja u porodici i prof. dr Slađana Jovanović sa Pravnog fakulteta Union u Beogradu. Cilj konferencije je bio da se profesionalci/ke iz sudova, tužilaštava i policije iz cele Srbije upoznaju sa zakonskim rešenjima koja štite prava žrtava nasilja u Španiji i Austriji.  Dr Vanessa Casado Caballero govorila je o primeni španskog Organskog zakona o sveobuhvatnim merama zaštite protiv rodno zasnovanog nasilja (usvojen  2004. godine) i koji predstavlja prvi zakon koji prepoznaje nasilje nad ženama kao rodno zasnovano nasilje, i omogućava zaštitu žena žrtava nasilja u svim sistemima. O iskustvima i praksi u Austriji, čiji je model rada u oblasti zaštite žena od nasilja u partnerskim odnosima i u porodici  preporučen od Saveta Evrope, predstavila je advokatica Jasmina Prstojević.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati istraživanja Autonomnog ženskog centra o iskustvima žrtava seksualnog i partnerskog nasilja kao i o stavovima i mišljenju profesionalaca o položaju žrtava u postupcima.

Učesnice/i su diskutovali o rešenjima u Španiji i Austriji kada su u pitanju situacije u kojima učinioci nasilja manipulišu postojećim zakonskim rešenjima, o vrstama i načinu ostvarivanja kompenzacije štete žrtvama nasilja, o radu policije na terenu kada izdaju naloge za iseljenje učiniocima nasilja i dokazivanju psihološkog nasilja.

Ova konferencija je realizovana u okviru projekta Prava žrtava – ka evropskim rešenjima, koji podržava Ministarstvo inostranih poslova Kraljevine Norveške.

 • Oslobođenje žena: feministički tekstovi 1964 - 1975

  feministicka citankaČitanka sa sto feminističkih tekstova koju su uredili Sanja Pavlović (AŽC) i Miloš Urošević (ŽUC).
  Beograd, 2017.

 • Vodič za novinarke - nasilje u porodici, II izdanje, 2016.

  vodic za novinare nasilje u porodiciUrednica:
  Tanja Ignjatović


  Autonomni ženski centar,
  Beograd

 • 1
resurs centar
email-konsultacije
pravna pomoc

tragovi baner

2016 n
sos tel spot
Kalendar aktivnosti
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
5
7
8
11
12
14
18
19
21
22
25
26
mogu da necu baner
bezbedna
AWC Pozdrav iz Srbije
www.zeneprotivnasilja.net
zato-sto
krugovi-nasiljavelicanstvenadiner_party
baner-160-preuzmipx

Konsultacije za žene

Autonomni ženski centar organizuje specijalizovanu podršku ženama koje preživljavaju traume: nasilja u partnerskim odnosima i u porodici i seksualnog nasilja i uznemiravanja.
  Opširnije... 

Zagovaranje

Akcije zagovaranja AŽCa odvijalju se u skladu sa ciljevima postavljenim strateškim dokumentom AŽCa i tokovima u oblasti zaštite od nasilja u porodici, socijalne politike i socijalne inkluzije na državnom i lokalnom nivou.
  Opširnije... 

Edukacije

AŽC od početka svog rada ima razvijen edukativni program za rad na SOS telefonu za žene sa traumom muškog nasilja. Od 2002. godine razvijamo i edukativne programe za predstavnike/ce relevantnih institucija.
  Opširnije...