szs logoNa poslednjoj sednici Komisije Saveta za štampu, održanoj 29.6.2017. godine, članice i članovi Komisije su jednoglasno doneli odluke da su dnevni listovi Informer, Alo i Večernje novosti prekršili Kodeks novinara u tekstovima povodom uvođenja novih krivičnih dela seksualnog uznemiravanja i proganjanja. Odredbe Kodeksa novinara Srbije koje su prekršene tekstovima u ovim dnevnim listovima odnose se na Istinitost izveštavanja, Nezavisnost od pritisaka i Novinarsku pažnju. Dnevni listovi Večernje novosti i Alo u obavezi su da objave odluku Saveta za štampu, a dnevnom listu Informer, koji nije prihvatio nadležnost ovog samoregulacionog tela, upućena je javna opomena.

Autonomni ženski centar je u pritužbama naveo da je Kodeks u sva tri slučaja prekršen već samim naslovima teksta: „ŠVALERI OPREZ, ZA NAPADNO UDVARANJE OD SAD SE IDE NA ROBUJU: Otkrivamo šta donose nove odredbe Krivičnog zakona!“ (online izdanje lista Informer, 29.5.), „NOVI ZAKON: Zbog udvaranja idete u zatvor“ (online izdanje lista Alo, 30. maj 2017), i „Za udvaranje kazne po džepu (Večernje novosti, 31.5.)“, jer je javnost dovedena u zabludu da je udvaranje kriminalizovano, dok je zapravo reč o krivičnom delu seksualno uznemiravanje.

Pored naslova, u pritužbama su problematizovane izjave izvesnih psihijatara i seksologa, kao i netačno prenošenje odredbi Krivičnog zakonika, čime je javnosti poslata netačna slika o krivičnim delima proganjanje i seksualno uznemiravanje, te čime je na više načina dovedena u zabludu.

Autonomni ženski centar koristi priliku da skrene pažnju medijima koji izveštavaju o temi nasilja prema ženama da je njihova uloga u tome na koji način će se javnost odnositi prema ovom društvenom problemu izuzetno značajna i apelujemo da se ovoj temi, kao i svim drugim, posveti dužna novinarska pažnja, a izveštavanje bude profesionalno i društveno odgovorno.