Obrazovanje novinara i novinarki, jača individualna odgovornost i sankcije za nepoštovanje zakona i novinarske etike istaknuti su kao neophodni faktori za poboljšanje medijskog izveštavanja o društvenom problemu muškog nasilja prema ženama tokom diskusije „Kako vi pišete i kako vas žene čitaju?“ održane 25. maja u Radio kafeu u Novom Sadu.

Smiljana Milinkov, novinarka i profesorka na katedri za žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, govorila je o važnosti obrazovanja novinara i novinarki na temu rodne ravnopravnosti i podvukla da jedino na taj način izveštavanje može biti senzibilnije. Diskusija je završena predstavljanjem primera dobre prakse iz ugla predstavnice Autonomnog ženskog centra, Sanje Pavlović, koja je takođe podsetila da mediji izveštavaju u okvirima društvenih standarda koji su i dalje vrlo patrijarhalni i mizogini, iako bi upravo njihova uloga bila da ne prenose predrasude, već da doprinose promeni društvene svesti.

Diskusiju su moderirali studenti novinarstva, Lazar Čovs i Milovan Nikolić, a u publici su bili njihove kolege i koleginice, kao i novinari i novinarke zainteresovani za ovu temu.

Fotografije

  • kako_vi_pisete_01
  • kako_vi_pisete_02
  • kako_vi_pisete_03
  • kako_vi_pisete_04