Povodom Svetskog dana mira, 21. septembra, Žene u crnom i Autonomni ženski centar organizuju mirovnu akciju Solidarnost sa azilantima od 12 do 14 časova,  u parkovima kod autobuske stanice i Ekonomskog fakulteta.

Izbeglička kriza poslednjih meseci je jedna od najgorih humanitarnih katastrofa našeg vremena. Nedužni civili, pre svega iz Sirije i Afganistana, užasno pate – više od 11 miliona ljudi su napustili svoja boravišta.

Radi se o ljudima koje su odbili da budu topovsko meso u sukobima za koje su odgovorni kako velike sile, tako i diktatorski režimi u tim zemljama. Veliki broj njih su pomoć potražili i u zemljama Evropske unije, koje su pokazale krajnju nesposobnost i nespremnost da pruže utočište tim ljudima. To govori o gubitku moralnog kapitala i predstavlja sramotu za kulturu i vrednosti Evropske unije. Pokazuje se da u srcu Evrope neki donosioci političkih odluka ni po čemu nisu bolji od lidera zemalja iz kojih izbeglice beže.

Posebno nehumano i ponižavajuće je bilo ophođenje mađarskih vlasti prema izbeglicama (bodljikave žice, agresivni zakoni, brutalnost).

S druge strane, brojne civilne grupe održavaju diljem Evrope skupove podrške izbeglicama. Od Berlina, Budimpešte, Stokholma, Helsinkinja, Lisabona, Kopenhagena, do Varšave i Londona, upućuju se pozivi za uspostavljanje zajedničke evropske politike o izbeglicama zasnovane na solidarnosti.

Žene u crnom i Autonomni ženski centar, smatraju da je vreme da se i u Srbiji progovori protiv smrtonosnih granica podignutih u naše ime. Stoga, a povodom 21 septembra - Svetskog dana mira (globalnog prekida neprijateljstva i nasilja i širenja poruka mira), organizujemo uz podršku Rekonstrukcije ženski fond, Saveza antifašista Srbije i umetničkog kolektiva Škart, akciju „Solidarnost sa azilantima“. Želimo da pokažemo, zajedno sa hiljadama drugih širom Evrope, svoju solidarnost sa onima koji beže od rata, nasilja i destrukcije i da poručimo svim izbeglicama: “dobrodošli ste!”.

Pozivamo vas da na Svetski dan mira, dođete u park i zajedno sa nama pokažete na delu saosećanje i solidarnost i pružite pomoć unesrećenim ljudima.

Solidarnost je naša snaga! Stop ratu protiv izbeglica u Evropi! Stop zidovima aparthejda! Zaštitimo ljude, a ne granice! Stop hapšenjima, stop deportaciji! Bez nacija, bez granica! Solidarnost zauvek!

Žene u crnom i Autonomni ženski centar
Beograd, 20. septembar 2015.