pamtimo srebrenica

U okviru višegodišnje kampanje „11. jul - Dan sećanja na genocid u Srebrenici – proglasite!“, u petak 10. jula organizujemo dve mirovne akcije u Beogradu:

12:00 – 12:30, ispred Predsedništva Srbije - scenska akcija „Kad se Srbija pogleda u ogledalo, videće Srebrenicu! - 20 godina – 20 ogledala!

12:30 – 13:00 – ispred Predsedništva Srbije - javno čitanje pisma Predsedniku Republike “11. julDan sećanja na genocid u SrebreniciProglasite!
Stajanje u crnini i ćutanju.

19:30 – 20:30, Trg Republike, Beograd : Pamtimo – 20 godina od genocida u Srebrenici” - scenska akcija koja se sastoji od više segmenata: Memorijalni centar Potočari/Srebrenica u Beogradu; Žene Srebrenice govore (projekcija dokumentarnog filma); Oni su ostavili trag u nama; Prelazeći liniju i podizanje simboličkog memorijala Srebrenica, itd.
Stajanje u crnini i ćutanju.

11. jula u okviru mirovne akcijeSolidarnost i odgovornostidemo na komemoraciju/dženazu u Potočare/Srebrenica.

Pozivamo Vas da nam se pridružite!

Žene u crnom
Beograd, 9. jula 2015.


Negiranje genocida u Srebrenici je prepreka miru u regionu
Saopštenje povodom inicijative da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici

Najviši predstavnici vlasti u Srbiji nastavljaju da negiraju genocid u Srebrenici. Potpunim ignorisanjem inicijative da se 11. juli proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici pokazuju da nemaju kapacitet za izgradnju trajnog i pravednog mira, dobrosusedskih odnosa i poverenja u regiji.

Žene u crnom, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Fond za humanitarno pravo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Inicijativa mladih za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Savez antifašista Srbije kontinuirano već šest godina zahtevaju od nadležnih institucija države Srbije da proglase 11. juli – Danom sećanja na genocid u Srebrenici. U okviru ove kampanje i ove godine je 11. juna upućen zahtev nadležnim institucijama Srbije: predsedniku Republike, premijeru i članovima Vlade, predsednici i poslanicama/ima Narodne skupštine.

Na naš zahtev jedino je odgovorila poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine i obavestila nas da su 29. juna 2015. uputili inicijativu Odboru za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova da se naša inicijativa razmotri i da se u Skupštini Srbije započne „proces razgovora o jednoj od najbolnijih tema odnosa bošnjačkog i srpskog naroda – žrtvama Srebrenice“.

Ćutanje svih ostalih političkih predstavnika države Srbije, potvrđuje da sadašnje vlasti nastavljaju sa negiranjem i relativizovanjem genocida u Srebrenici. Ignorisanje naših zahteva pokazuje nedostatak političke volje i moralnog kapaciteta sadašnjih vlasti za suštinsku transformaciju društva.  

Žene u crnom i srodne organizacije civilnog društva i dalje će upućivati zahteve nadležnim institucijama države Srbije u vezi sa genocidom u Srebrenici.

Žene u crnom
U Beogradu, 09. jul 2015.