mob app26/6/2014. Beograd:  Na konferenciji za medije Autonomnog ženskog centra predstavljena je aplikacija za mobilni telefon „Bezbedna“ koja omogućava ženama da u trenutku kad su ugrožene pošalju hitan poziv za pomoć najbližima, ali i da pozovu policiju, službu hitne pomoći, centar za socijalni rad ili SOS telefon u svom gradu.

Aplikaciju „Bezbedna“ svi zainteresovani mogu preuzeti besplatno sa Google Play prodavnice i instalirati je na svoj mobilni telefon. U aplikaciju se unose brojevi telefona osoba/zaštitnika kojima korisnica želi da pošalje SMS sa pozivom u pomoć u trenutku ugroženosti. Jednim klikom zaštitnici dobijaju poruku da je osoba njima bliska u opasnosti, kao i automatsku informaciju o njenoj lokaciji, te će biti u prilici i da organizuju pomoć. Aplikacija se može povezati sa bluetooth narukvicom, a poziv za pomoć se može poslati samo pritiskom na dugme na narukvici, što daleko olakšava slanje poziva u pomoć u opasnim situacijama.

„Aplikacija je kreirana u saradnji sa studentima i profesorkom Miroslavom Raspopović sa Metropoliten univerziteta. Cilj ove aplikacije je da se ženama koje su u opasnosti pruži još jedna prilika da o tome obaveste one koji im mogu pomoći, kako bi se u sredini u kojoj žive osećale bezbednije. Aplikacija nije zamena za sve radnje koje žene inače koriste da bi bile bezbedne, ali je još jedna mogućnost.

Kreiranje aplikacije „Bezbedna“ deo je regionalne kampanje „Potpisujem“ čiji je cilj da Republika Srbija, koja je potpisnica Konvencije Saveta Evrope protiv nasilja prema ženama, počne u praksi da primenjuje njene odredbe i tako unapredi zaštitu žrtava nasilja.