sreda, avgust 12, 2020

tribina seksualno uznemiravanje na radnom mestu

Beograd, 2. mart 2020.Na tribini pod nazivom Seksualno uznemiravanje na radnom mestu, organizovanoj na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na kojoj su učestvovale Marija Lukić, Nada Sekulić i Jelena Riznić sa Filozofskog fakulteta – Odeljenje za sociologiju, kao i Tanja Ignjatović i Dijana Malbaša, predstavnice Autonomnog ženskog centra, bilo je reči o ličnim iskustvima i institucionalnim odgovorima na seksualno uznemiravanje, kao i o rasprostranjenosti ove pojave u obrazovnim institucijama, njenim posledicama i mogućim merama prevencije i zaštite. Neposredni povod za organizaciju tribine bio je tek usvojeni Pravilnik Filozofskog fakulteta o zašiti od seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja.

Predstavnice Autonomnog ženskog centra su govorile o tome šta se sve smatra seksualnim uznemirivanjem, o prevalenciji seksualnog uznemiravanja među studentkinjama i studentima i rezulatima istraživanja, uključujući i ono koje je sproveo AŽC među mladima. Bilo je reči i o zakonskoj zaštiti od seksualnog uznemiravanja i načinu na koje je ovo pitanja uređeno Pravilnikom  Filozofskog fakulteta o zašiti od seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja, koji je nedavno usvojen.

Istaknuta je važnost solidarnosti sa žrtvama seksualnog uznemravanja i ogroman značaj slučaja koji je pokrenula Marija Lukuć radi zaštite od seksualnog uznemiravanja na radnom mestu kome je bila izložena od strane predsednika opštine Brus.

Utisak je da su studentkinje i profesorke Filozofskog fakulteta motivisane da razmotre rešenja za uočene slabosti pomenutog Pravilnika, ali pre svega da organizuju bolje informisanje o pojavi seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja i bolju podršku u konkretnim slučajevima prijavljivanja takvog ponašanja.