violence womenNa poziv GREVIO komiteta upućenog ženskim grupama, predstavnice Autonomnog ženskog centra su 25. februara prisustvovale konsultacijama u prostorijama kancelarije Saveta Evrope. Okrugli sto organizovan je u okviru posete GREVIO izveštačica, Simone Lanzoni iz Italije i Aleid van den Brink iz Holandije, a povodom prve evaluacije primene Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici u Srbiji.

Konvenciju Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici, kao jedan od najvažnijih ugovora na nivou Evrope koji se bavi ovim problemom, Srbija je ratifikovala 2013. godine. GREVIO komitet je nezavisno ekspertsko telo odgovorno za monitoring primene ove Konvencije od strane država koje su je ratifikovale.

Ovo je bila prva monitoring poseta GREVIO izveštačica Srbiji, u okviru koje su razgovarale sa različitim akterima iz civilnog društva, kao i iz države. Njihov izveštaj sa preporukama očekuje se tokom 2020. godine.

Podsećamo da je Autonomni ženski centar podneo i svoj nezavisni izveštaj o primeni Istanbulske konvencije, pod nazivom „Unapređeno zakonodavstvo – neuspela zaštita“.