Intervju s Vesnom Kesić

FEMINIZAM JE ZA MENE APSOLUTNI ANGAŽMAN

 

 

S Vesnom Kesić razgovarala Marija Jurić

 

B.a.B.e. je strateška feministička grupa za afirmaciju i implementaciju ženskih prava. Pripadnice ove grupe vjeruju da je unapređenje društvenog statusa žene nemoguće sve dok njezina prava nisu u potpunosti priznata i zaštićena. Onivačica i koordinatorica B.a.B.e. je Vesna Kesić, psihologinja i sociologinja. Sedamnaest godina je radila kao profesionalna novinarka, do rata, i onda je, kako kaže, shvatila da je biti novinar »shit« i vratila se svojim »groundima«, ženskim grupama, civilnim inicijativama i od 1992. je isključivo u tome. Osnivačica je i suosnivačica nevladinih organizacija, civilnih grupa, uglavnom ženskih, ali i medijskih. Javnost je poznaje kao aktivnu feministicu, vrsnu novinarku, iznimno sposobnu, britku i dosljednu ženu, jednu od »vještica«.

U ugodnom prostoru B.a.B.e. ovako smo razgovarale:

 

K&R: Naša javnost vas poznaje, prije svega, kao aktivnu feministicu; što za vas znači feminizam?

Vesna: Postoji više razina za razumijevanje i određenje feminizma, postoji genealoški slijed feminističkog promišljanja. Za mene je to, prije svega prepoznavanje određenih problema žene, zatim pokušaj da se s time nešto napravi i na koncu stvarni angažman na konkretnoj stvari. Kada sam 1978. godine sudjelovala na jednom skupu feministica u Beogradu, shvatila sam i prepoznala da ono što su govorile te uspješne, svjetske žene nije samo njihov problem. I ja sam bila ta koju tlače, vrijeđaju, zajebavaju ti muškarci, bilo pojedinačno ili pak kroz čvrsti patrijarhalni sustav u nas. Spoznala sam stvari koje su me cijeli život mučile, a koje se nisam usudila imenovati: i ja sam žrtva sustava vrijednosti, načina komunikacije, javnih mogućnosti, bez obzira na to koliko sam se doživljavala i snažnom i uspješnom. Tada se dogodilo prepoznavanje, a danas je feminizam, za mene, apsolutno angažman. Naravno, razumijem i žene koje žele i cijene da tu svijesnost treba držati za sebe, kao i one koje se iz najrazličitijih razloga nisu u mogućnosti angažirati.

Feminizam razumijevam na sasvim osobnoj razini kao budi ono što želiš biti, ono što misliš da možeš biti, što su tvoji potencijali, naravno, ukoliko to nije na račun prava i integriteta drugih. Na široj socijalnoj razini, kao okruženje koje bi trebalo biti podržavajuće za svaku od nas da budemo što hoćemo biti, da govorimo što hoćemo i da budemo u kontaktu sa sobom, a ne postojećim očekivanjima.

Feminizam, ovako određen i u formi modernoga socijalnog i psihološkog pokreta postoji u zadnjih tridesetak godina, bez obzira što feminizam na različite načine traje kroz cijelu povijest čovječanstva.

 

K&R: Teško mi je zamisliti dobru psihologinju jednostavne psihološke konstitucije, a istodobno snažnu feministicu bez osobnih iskustava diskriminacije. Recite mi nešto o tome. Veselio bi me jedan introspektivan zahvat Vesne Kesić.

Vesna: To što su neke famozne svjetske žene počele govoriti o iskustvu žene u prvom licu definitivno je razbilo moju iluziju da se to događa drugima. Pa, zaboga, i mene su ti zločesti dječaci vukli za kosu, pa i mene su ti zločesti dječaci kinjili, pa i mene su. I ja mogu vjerovati da sam jaka i sve mi to možemo biti, ali patrijarhalni sustav neizbježno mora načeti samopoštovanje i samokreaciju svake žene.

Mi smo u sedamdesetim poznavale literaturu, čitale, pisale, prevodile, intervjuisale i sve se to nekako teorijski valjalo u nas, ali su balkansko-kulturološke naslage bile isuviše jake za jači prodor i zbiljski angažman. I, sjećam se, kako sam tada mislila da mogu biti čak i javno pericipirana feministica iako meni ništa ne treba, ja mogu sama izaći na kraj sa svime. Balkanska kultura kojoj mi, po mom osobnom uvjerenju apsolutno pripadamo je inhibitorna kultura u kojoj je svakome teško izaći van s osobnom pričom, čak i nama deklariranim feministicama. Osobnu priču teško možete dobiti jer nismo sigurne kako će biti tretirana žrtva. Žrtva je u nas patrijarhalno vrednovana, čak je i silovanje čin patrijarhalne moći i muškarci često nesvjesno, ne priznajući, likuju jer se nisu u stanju uživjeti u ulogu žrtve. U Americi je moguće silovanoj ženi izaći u javnost jer američka kultura kultivira javno mnjijenje za empatiju sa žrtvom. U nas se to često doživljava kao njihova sklonost spektakularnosti, međutim, to ima drugu psiho-socijalnu dimenziju, ta žena će tamo dobiti podršku za svoju odvažnost i rasvjetljavanje problema. Mi još nismo napravili taj iskorak.

Profesionalna razina je manje delikatna. Kada sam donijela tekst o beogradskoj konferenciji u »Start« mojim muškim urednicima, koji su me i do tada kinjili, ali to nisam znala interpretirati, jedan od njih je bacio tekst u zrak i rekao: »Što je to, Pandorina kutija, kakav feminizam, »Start« je muški časopis. Može, stavit ćemo naslov (Trle babe feminizam) itd.« Ja se danas tomu mogu smijati, ali onda sam se osjećala beskrajno ugrožena i bila sam spremna ubiti nekoga jer je moj osobni, intenzivni angažman prezrivo odbačen uz dosjetku. Danas to razumijevam kao njihovu iritaciju i strah što jednu ženu moraju uvažavati jer je trebaju kao novinarku koja otvara jedno područje koje njih ugoržava. Začela se moja samosvijest, i nisam dopustila da me se malo ismije, zeza, pa pozove na kavu. Nisam odustala nego sam napisala i sljedeći tekst o homoseksualcima, naravno u Americi, pa sljedeći, pa sljedeći. Tako je počela moja bitka, koju sam preživjela, u kojoj sam ojačala, a, naravno, nešto sam i izgubila.

 

K&R: Kako izgleda vaš život danas?

Vesna: Ja se ne ljutim na svoj život. Istina, moj život je reduciran na jedan tip socijalne komunikacije, javnosti profesije i do stanovite razine sam identificirala osobno i profesionalno. To vjerojatno ide na račun intimnih satisfakcija kao što su ljubav, nježnost, seks i coca-cola, bez sumnje ja gubim jedan cijeli dijapazon životnog bogatstva. Je li se to dogodilo protiv moje volje, teško mi je reći, ali ja volim svoj život bez obzira na to što sam u njemu često napeta i frustrirana. Ono što sam ja sa sobom morala napraviti je demistifikacija emocija. Moraš biti dovoljno mudra da ti ne strada ono nježno, da sačuvaš emocionalnost, a da demistificiraš ono što se zove ljubav, nježno iščekivanje, ono vječno žensko čeznuće za nečim, za nekim princom na bijelom konju... Treba shvatiti da emocije nisu ideološki konstrukt, da su varljive, ali da im treba dati prostor. To je često najteže jer su žene naprosto satkane od svojih čežnji, očekivanja, a žensko iskustvo je uistinu kompleksno iskustvo.

 

K&R: Generira li arhetipsko ponašanje žene značajno njezinu neravnopravnost u odnosu na muškarca?

Vesna: Žene kao žrtve patrijarhata internalizirale su takvu sliku o sebi i svojim vrijednostima. Žrtva mora pristati da bude žrtva, mora usvojiti sliku o sebi kao inferiornoj ili barem drukčijoj tako da mora na drukčiji način postizati nešto u svijetu. Na tome se diskriminacija i održava. Tako, ako su žene tretirane kao seksualni objekti, onda će se u neko doba i same početi koristiti seksualnošću u svrhu manipulacije, zadobivanja pažnje, poslova, itd. Njihova emocionalnost će se koristiti da ih se stavi u ulogu majke, odgajateljice, njegovateljice, što ne znači da to nije plemenito jer žene to negdje u sebi i nose, ali žene trebaju znati da su u tu ulogu gurnute, bez obzira što se to doima prirodno. Žene za to nisu krive. Balkanski patrijarhat je surov, bezobziran, tu je i hijerarhičnost  Katoličke crkve koja snažno pridonosi tim naslagama u ženskom iskustvu. Raniji sustav je patrijarhat gurnuo pod tepih, psihološko preispitivanje nije bilo popularno u društvu koje je bilo konstruirano na ideologemima, na politici. Sve to komplicira osviještenost žene i upućuje na postojanje snažnih arhetipa.

 

K&R: Otvaraju li promjene nastale u nas nove mogućnosti implementiranja diskriminacije žena u sustav?

Vesna: Danas je došlo do promejene cijele ideološke paradigme. Socijalizam je bio društvo velikih privilegija i nejednakosti, ali je ono deklarativno bilo društvo pravde i jednakosti. Ovo što sada imamo, ma kako to sebe zvalo, po meni je, u vrijednosnom smislu religiozni nacionalizam, bez obrzira na formalnu demokratičnost, bez obzira na to što slobodni izbori nisu mala stvar i bez obzira što će se neminovno ići prema demokratičnosti. Ovo što sada imamo poziva se na hijerarhičnost vrijednosti, na hijerarhičnost ljudi po spolu, rasi, naciji i ima diskrimanciju kao ideološki obrazac. Pod izlikom brige za ovo, za ono, za obitelj, za majčinstvo, diskriminacija se implementira u sve socijalne institucije. U školama i vrtićima imamalo vrijednosnu orijentaciju-katolički vjeronauk, ali nade ipak ima jer nam pravo mora slijediti i svjetske standarde.

 

K&R: Imate li adekvatne programe za samoosvještenje žene?

Vesna: Mi smo propustile sedamdesete kada su se žene u svijetu bavile samoosvještavanjem i kada su različite žene, od prodavačica, bankarskih činovnica do sveučilišnih profesorica, stvarale male grupe s ciljem razvijanja sigurnosti, samosvijsti i povjerenja, a paralelno su išle ženske akcije i pokreti. Tada nismo bile povezane sa svjetskim zbivanjima, počele smo se povezivati krajem sedamdesetih i onda smo brzo uskočile na konceptualno-teorijsku razinu, tumačile što je feminizam i gdje smo mi u tome. Krajem osamdesetih dolazi druga generacija koja se bavi pomoći ženama kroz projekte kao što su SOS telefon, skloništa za žene i drugi.

Propustile smo razinu samoosveštenja i samospoznaje i taj manjak, kao kolektivno iskustvo žena, nije lako nadoknaditi. To će nam faliti, ali se da kompenzirati izgradnjom javne svijesti o tome da diskriminacija žene nije njezin osobni problem, nego da to sankcioniraju i međunarodni pravni standardi i da ženu nitko nema pravo diskriminirati zato što je žena. Druga stvar je kako će žena sama sa sobom doći u harmoniju, ali mislim, i ponavljam, da širenje znanja o tome da diskirminacija nije osbna stvar žene, nego da to i zakoni sankcioniraju, može pomoći u razvijanju samosvijesti.

 

K&R: Koje probleme u radu su imale i imaju B.a.B.e. u ovom »muškom svijetu« i kako se nosite s tim?

Vesna: Postoje neugodnosti, moje osobne početkom osamdesetih; početkom devedesetih, dok još nisu postojale B.a.B.e., a postojao je Centar za žene žrtve rata, bile smo napadane i u Saboru i izlagane općoj prijetećoj atmosferi. Vjerojatno vam je poznat slučaj »pet vještica«, ali o tome više ne bih govorila. Ja osobno mogu mnogo toga podnijeti jer uvijek imam u perspektivi da to može izaći na nešto dobro i da kranji razultat mora biti naš. Svi skandali, hepeninzi, progoni sastavni su dio razvoja jednog iskustva, jedne ideje i pokreta, ali krajnja satisfakcija je naša i naprosto nije moguće drukčije. Jer cijelo svjetsko iskustvo pokazuje da se ženski pokret razvija prema priznanju, neću reći prema boljitku svijeta, ali legalizaciji određenih tema zasigurno da.

 

K&R: Ima li stereotipnih i kompomitirajućih etiketa?

Vesna: Sve manje. V. Vukojević se još usuđuje reći Đ. Adlešić: »Više rađaj, manje zbori«, i to u Saboru, ali sličnih nastupa u javnosti je sve manje barem prema deklariranim feministicama. Sve je manje površnih napada, obezvrjeđivanja i dobacivanja. Ako napadi postoje, oni su ideološki utemeljeni i pokušavaju se prikazati kao važne teme, što je zasigurno značajan oblik uvažavanja.

      Ja mogu progutati određenu uvredu ako se njome otvara prostor za dijalog, a najgore je kada te pokušavaju i uspiju maknuti sa scene etiketom i stereotipom. Učiniti to grupi B.a.B.e. nije moguće. Mi smo samim tim što se zovemo B.a.B.e. (ako biti deda nije nešto ružno, zašto bi to baba bilo) napravile prevrat i pokazale otpornost na površne etikete i stereotipe.

 

K&R: Ženska scena – feministička scena; kako ih vidite?

Vesna: Mnoštvo ženskih grupa se financira iz državnog proračuna kao hrvatske majke, hrvatske intelektualke, hrvatsko ovo, hrvatsko ono, katolički zbor muški, ženski, što je po samom razumijevanju stvari daleko od feminizma. Feminističke grupe se ne financiraju iz proračuna, mada su nam naše predstavnice Vlade na skupu u New Yorku morale odati priznanje, a koje ovdje prešućuju, i obećale »brda i doline«. Ženska populacija je heterogena, jedan dio je artikuliran u feminističke grupe, drugi u tradicionalne grupe, treći u... Ja mislim da je to dobro i da se žene  trabaju povezati na bilo koji način sve dok to nije nešto mračno, klerikalno, zadrto, fundamentalistički, sve dok ne sužava vidike. Ja nisam za fundamentalni feminizam, ali jesam za to da se žene samoorganiziraju, da artikuliraju i iznesu svoje zahtjeve u javnost.

 

K&R: Postoji li suradnja feminističkih i tradicionalnih ženskih grupa? S kim vi surađujete?

Vesna: Suradnja među feminističkim gurpama postoji, ima fantastične i svima vidljive rezultate i svima je korisna. Sama narav suradnje je vrlo komplicirana, komplicirana je dinamika odnosa među grupama, dinamika unutar grupe, komplicirana i kompleksna koliko i sama ženska psiha, ali o svemu tome nekom drugom prilikom.

S drugim segmentima suradnja je poželjna i moguće su koalicije i kompromisi do određene granice. Npr. mi s jednom grupom koja je protiv legalizacije pobačaja možemo ići u kampanju protiv nasilja nad ženama ili za bolji status žena i ja sam apsolutno za fragmentarnost. Mislim da je vrijeme velikih sustava prošlo i ne očekujem apsolutnu ideološku čistoću svake grupe ili pojedinke da bi uopće došlo do suradnje. Ako se složimo oko bilo koje akcije, ja sam za to da idemo zajedno makar i sa župnicima.

 

K&R: U ustroju ženskih grupa rijedak je hijerarhičan model, dapače, uporno je izbjegavan jer je odveć muški! Je li to tako?

Vesna: Ženska praksa je uvijek bila subverzivna, pa je tako i ženska praksa organiziranja subverzivna praksa. Ona rastače sve modele, zašto ne bi organizacijske, zašto ne bi hijerarhijske. Svaka grupa može sama procijeniti najfunkcionalniji oblik organiziranja, već prema tomu što želi postići, i ja se ne bih opredjeljivala niti za strukturalno hijerarhijske grupe ni za one koje se organiziraju poput obiteljskih, emocionalno povezanih grupa. Ali, klasično hijerarhijski model organiziranja jest patrijarhalan, jest ono protiv čega se žene bore i žene teško mogu preuzeti jedan korporacijski ili crkveni model od Pape do zadnje izvršiteljice. Naprosto nije funkcionalan za ono što žene hoće postići. Može postojati stanovita hijerarhija u provođenju akcija, ali to je prije podela uloga koje su dinamične i koje podrazumijevaju suglasnost, nego hijerarhijski model po kome se zna tko vlada, ima pravo, odlučuje.

 

K&R: Premalo je ženskih pitanja koja nisu i društveno relevantna, prema tome, mogu li ona pretpostaviti značajniju suradnju s političkim strankama?

Vesna: Mi imamo suradnju s političkim strankama, s HSLS-om, s SDP-om i otvorene smo za inicijative iz svih stranaka ukoliko ih držimo prihvatljivim i ukoliko koriste ženama. Nećemo ići na podršku ni jedne političke stranke, ali ćemo ići na podršku pojedinih žena, ukoliko su njihovi programi na tragu onoga što mi želimo postići. Pozdravljamo svako unutarstranačko organiziranje. Sada sam u prepisci s predsjednicom Foruma žena SDP-a u Rijeci koje žele osnivanje Regionalnoga vladinog povjerenstva za žene, što držim dobrim jer će žene imati više manevarskog prostora i moći će napraviti više. Mi ostajemo i dalje transstranačke, njegujući različite oblike suradnje.

 

K&R: Goruća tema?

Vesna: Zabrana pobačaja. Ako do toga dođe, to će imati strašne učinke, prije svega psihološke, moralne, vrijednosne, političke; žene će ponovno odlaziti na ilegalne pobačaje, povećavat će se bijeda, siromaštvo, mijenjat će se status žene. Ženske grupe moraju biti dovoljno pametne, hrabre, energične da se organiziraju, da traže suradnju s političkim strankama i njima budu background, da idu u javnost. To je najveća ženska bitka i žene je ne smiju izgubiti.

 

 

(Iz: "Kruh i ruže", broj 9, leto 1998, časopis Ženske infoteke iz Zagreba)