Sazana Çapriqi

ČASOPIS SFINGA,
broj 2, 1998.

 

 

UVODNIK

 

"Žena nema domovinu", napisala je slavna engleska književnica V. Vulf, početkom veka. Lišena svih sloboda i bez osnovnih ljudskih prava, ona nema nikakvu moć da utiče na društvena događanja. S njene tačke gledišta nije važno ko vlada zemljom, Englez, Francuz ili Nemac, njen status ostaje isti. Štaviše, ženi nije dozvoljeno da se bori... Na početku Drugog svetskog rata, prestravljena njime, Virdžinija Vulf je izvršila samoubistvo. Nije imala snage da se suoči sa užasnim ratnim slikama. Ona je bila svesna svoje nemoći da uradi išta, koliko god to bilo malo, što bi sprečilo taj rat.

Ratna zvona opet zvone. Ta buka zaglušuje bilo koji drugi zvuk. Prve žrtve su pale na Kosovu marta ove godine. Među njima deca, trudne žene... To su užasavajuće slike. Ne možeš a da te ne preplavi razmera tih zločina.

Usred tog vrtloga zločina i užasa, žene Prištine su odlučile da izađu noseći hleb u rukama, da probiju opsadu i spasavaju ljudima živote. Duga povorka žena krenula je peške u centar scene zločina gde su ukidani životi stotina nevinih i bespomoćnih žena i  dece. Uputivši se bez straha, osvojile su slobodu noseći svetu poruku mira ne nasilja. Čak i u najgora vremena kad je manipulisana iz političkih razloga i kad je samo njeno postojanje kao žene ugroženo, ona gubi snagu. Žena je stvorena da rodi život a ne da ga ukida. To je poruka koju Albanke šalju svetu. Sad nije ugrožena kao žena već kao ljudsko biće, a da u isto vreme nosi ogromno breme nemilosrdne diskriminacije.

Sav taj haos se dešava u trenutku kad se ovaj časopis sprema za štampu. To vodi u dilemu da li da se nastavi ili stane i pričeka neko bolje vreme. Sveta dužnost stvaranja života zahteva borbu da se on održi i neguje. Žena na Kosovu, na kraju veka, liči po mnogo čemu na Engleskinju s početka veka. Zato, ovakvi časopisi treba i dalje da izlaze na Kosovu, ma koliko da je kasno, jer ovakvi časopisi predstavljaju kreativnost, visok kvalitet rasuđivanja i opstanak, čak i u ovako nepovoljnim uslovima, ove vrste dela.