Feminist magazine

KO SE BOJI FEMINIZMA?

Prevela Tanja Vunjak

 

 

Feminizam je tabu reč devedesetih. Feministkinje su bile optuživane za mnogo toga, od povećane nezaposlenosti, problema u ženskom zdravstvu do rastućeg nasilja nad ženama – mada se niko do sada nije pozabavio ispitivanjem ovakvih bizarnih optužbi. Većina kritičara feminizma čak i ne troši vreme na razmišljanje šta je u stvari feminizam ili šta to može biti, ili čak da li tako nešto (jedinstveno) postoji. Najpopularniji od svih je stav da je feminizam izneverio, na razne načine, a nekad i istovremeno, društvo, muškarce, decu i, što je najvažnije, žene. Mediji uživaju u predstavljanju ovakvog oprečnog stava. Misli se da su feministkinje protiv domaćica, zaposlenih žena, mlađih žena, starijih žena, uspešnih žena, marginalnih žena… što se brzo izopači u farsu. Međutim, dok se stigne do kraja liste, više niko i ne ostaje. Pa ko bi dakle mogle biti te mistične feministkinje?

Zapitajte se koliko puta ste rekle ili čule onu čuvenu izjavu: "Nisam feministkinja, ali…"

Zašto toliko žena okleva da se identifikuje kao feministkinje? I ko su žene koje to rade? Kako uopšte komunicirati preko te komplikovane, sićušne, neodređene barijere?

Zamislile smo naš časopis f/m kao forum za žene u kojem jedne drugima mogu izneti svoje ideje, frustracije, brige i svoje interpretacije feminizma. Kroz ove stranice želimo da stvorimo prostor za novu umetnost i pisanje. Namerno smo izabrale temu 'doma' za naš prvi broj jer to je, paradoksalno, tako konvencionalna asocijacija: mesto za ženu – ali i zato što se smatra da je dom prostor gde feminizam najčešće, i to vrlo spektakularno propada i navodno napušta žene. Ali feministkinje su žene i one srećnije imaju dom, mada načini na koje svaka doživljava dom mogu biti veoma različiti. Dakle, kako je ovaj bizaran raskol moguć? U ovom broju f/m–a želimo da pokažemo da postoji više od jednog načina da se razmatra ideja doma, što je mnogo više i kompleksnije nego što konvencionalno stanovište nudi. Takođe želimo da pokažemo da žene, feministkinje imaju onoliko različitih mišljenja o ovoj temi koliko je žena koje su voljne da se time pozabave. Jedino ograničenje je prostor i količina materijala (i podrške) koju dobijemo od vas.

Cilj nam je da spojimo, na ovim stranama, glasove žena različitog porekla, interesovanja i političkih stavova. Međutim, to ne možemo učiniti bez vas. Ne zaziremo od opozicionih stavova, niti od novih ideja, novih projekata i novih imena. Ovaj časopis je za sve nas i zato vas molimo da nam pišete. Pošaljite nam vaše radove – članke, prozne tekstove, pesme, umetničke radove, fotografije i vaša pisma. Ako želite da f/m zaživi, treba nam vaš doprinos.

Naš drugi broj treba da izađe u decembru. Izabrali smo još jednu 'konvencionalnu', ali isto tako zadovoljavajuću i potencionalno grešnu temu: 'hrana'. Kakve veze ima hrana sa feminizmom? Kakve veze ima sa ženama? Da li podržavamo stereotipe time što biramo ovakvu temu ili postoji mogućnost da se njima poigramo i osporimo ih?

Ova pitanja su za vas, pa zato razmislite o njima i pišite nama i za nas. Treći broj biće zasnovan na ideji 'pokreta'. Pozabavite se time na koji god način želite.

A ko su urednice f/m-a? Da parafraziram Robin Morgan, 'Mi smo žene o kojima su vas upozoravali'. Mislimo da ste i vi takođe.