Back                            Home                                     Next

 

sLUČAJ BROJ 2

 

 

U junu sam se obradovala trešnjama i jagodama. Kao i obično. Obradovala sam se i suncu.

U julu sam, naravno, poželela da otputujem. Imala sam trista funti u džepu i kupaći kostim. Kupila sam pisaću mašinu za polovinu novca i rešila da ostanem gde sam, i da se grejem na suncu, kad god je to moguće.

Žmurila sam i grejala se. Čitala sam magazine o baštovanstvu.

U avgustu su počele kiše. Čitala sam knjige o egipatskim čudima i mislila da li se igde može otputovati za sto pedeset funti.

Tako stiže septembar. Pare potroših na platno i boje. Celog septembra sam slikala morske akvarele. Prodala sam dva.

U oktobru je već kasno za putovanja. Reših da počnem da zarađujem pare za sledeće leto i onda otputujem u neko posebno mesto. Zaposlila sam se u radionici za hemijsko čišćenje. Bila sam vrlo neprijatna prema mušterijama, te me otpustiše.

Rešila sam da radim nešto što bi mi više prijalo. Tako provedoh novembar i decembar iza bara, praveći koktele. Bilo je naporno i slikovito.

Januar treba da bude drugačiji. Kupila sam voznu kartu i otputovala u Irsku. Šetala sam obalom i gledala more. Bilo je uzburkano i žućkasto. Pomislila sam da bi bilo lepo živeti ovde, neko vreme, samo da nije ovako vetrovito.

U februaru mi se nikad ništa nije desilo. Mislim da je on promišljeno skraćen zato što nikome nije do februara. Iza su svi praznici, a ispred je sve daleko. Hladno je. Zbog toga sam ceo mesec provela igrajući karte i pušeći dve pakle cigareta na dan.

U martu sam kao i obično bila umorna. Od zime i od nerada.

Počela sam da radim u prodavnici peciva. Lep posao, za kasom, od pet ujutro, sa četiri debele Crnkinje.

U aprilu sam se pogledala u ogledalo i shvatila da me posao uvećava. Rešila sam da ga napustim, kupim trenerku i patike i počnem da se bavim sportom.

Dva puta sam otišla na bazen, zato što sve druge sportove mrzim. Ostatak vremena sam provela na trkama pasa, kladeći se. Nisam ništa dobila, ali nisam ni izgubila.

U maju sam rešila da iza sebe nešto konkretno ostavim. Bavila sam se sađenjem i gajenjem raznoraznog cveća i bilja. Bdela sam nad semenkama i čekala da se pojave zeleni listići. Ponešto je izraslo, ali meni je u međuvremenu dosadilo da dalje čekam.

U junu su me, kao i obično, obradovale trešnje i jagode. Sunca je ponovo bilo sve češće. Jun uvek najbrže prođe.

 

*  *  *

 

U julu sve treba počinjati. Kupila sam voznu kartu do Brajtona. Jug Engleske. Sedela sam kraj mora dva dana. Nije mi bilo dovoljno toplo. Pomislila sam da mi je poslednji put bilo toplo prošle godine, u ovo isto vreme.

Tako sam shvatila da mi je još jedna godina bespovratno promakla.